Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Du er her: FoderSand eller grit!
Siden er senest opdateret den: 12. november 2014
Foder
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Sand eller grit!

Der er flere af vores anerkendte dyrlæger der fraråder brugen af sand til undulater.

At dyrlægerne siger at sand ikke er nødvendigt for undulater, begrunder de med at undulater afskaller frøet inden de synker det, det betyder at frøet kan mases i fuglens kråse uden videre. Høns har brug for småsten til at male de hårde korn, fordi de ikke piller skallen af inden de sluger dem, det har undulater ikke.


Grit kan du selv hente ved stranden, det grove strandgrus er helt godt

Ikke fordi jeg ikke mener at dyrlægerne har ret i deres påstand om sand er unødigt til undulater, fint sand har undulater ingen glæde af. Tværtimod, undulater som ikke har haft adgang til grit, og lige pludselig får adgang til sand, vil foræde sig og fylde maven op med sand, det dør de af.

Men sand er ikke det samme som småsten og mineralholdigt grit, der er vigtige kilder til mineraler. Når undulater skal have groft sand eller mere rigtigt: strandgrus, sepiaskaller, muslingeskaller, østersskaller osv. er det ikke kun fordi de skal kunne fordøje deres foder bedre, det er også fordi de skal have mulighed for at få et livsnødvendigt mineraltilskud. Småstenene i sig selv giver ganske vist ikke meget, men de hjælper til med at findele de hårde kalkholdige skaller.

Kalk er en af de vigtigste mineraler vores undulater har brug for. Kalk, eller grundstoffet calcium, er med til at opbygge skelettet og æggeskaller, men er også et vigtig element i blodet, lavt indhold af calcium i blodet bevirker at musklerne ikke fungerer som de skal. Læggenød kan blive en af konsekvenserne, læggenød er en muskellammelse i æggelederen (se sygdomssiderne).

Undulater kan sagtens overleve uden adgang til grit, men det er et spørgsmål om det er naturligt for dem. Ifølge den litteratur jeg har adgang til, indtager vilde undulater også småsten. Hvis det var direkte skadeligt eller unødvendigt, tror jeg at udviklingen havde elimineret denne lyst hos dem.

Vælger du imidlertid at afstå fra at give grit, så skal du i hvert fald sørge for at undulaterne får deres mineraler tilført på anden måde. For eksempel i form af pulver der samtidigt indeholder vitaminer som letter optagelsen af calcium. Det kan du i øvrigt købe hos nogle dyrlæger.


Du kan også købe grit, her i form af knust granit og østersskaller
Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: birthe , den: 3. januar 2005 kl: 20:15

det du siger her er at man ikke skal bruge det sand man køber i supermarkedet det er fint sand ikke
skal man gå på stranden og hente det?? jeg bor 10 min fra stranden og klart vil jeg gerne hente sandet der.
hvordan med renhed??
vh birthe

Indsat af: Inga , den: 25. februar 2005 kl: 19:22

Hej Birthe du skal selvfølgelig ikke hente sand på stranden, da dette er forurenet, men gå i dyrehandlen og hente det med skaller og kul i, Sandet fra stranden, risikerer du din fugl udvikler orm af.

Indsat af: Palle Frejvald Hansen , den: 25. februar 2005 kl: 19:59

Selvfølgelig kan du hente sand på stranden. Det har jeg altid gjort. Især hvis jeg har været en tur ved Vesterhavet.
Men du skal holde dig fra sand med trækul i. Trækul binder visse vitaminer. Og desinficerer tarmene på dine fugle. Bruger du trækul så skl du bagefter give et probiotika. f. eks. A38 så tarmfloraen genopbygges. Det nemmeste er at undlade trækul.

Indsat af: karina , den: 13. marts 2005 kl: 17:20

sandet kan sagtens hentes på stranden, det står i mange fuglebøger. man kan jo eventuelt koge sandet og lade det tørre i solen, så det ikke er forurenet

Indsat af: Palle Frejvald Hansen , den: 13. marts 2005 kl: 18:15

Nej, ikke noget med at koge sandet. Så fjerner du jo alle saltene.
Du kan eventuelt sætte det i ovnen til det er gennemvarmt. Men normalt er det ikke nødvendigt. Fiskene svømmer jo i vandet ud for sandet.

Indsat af: Sanne , den: 13. september 2005 kl: 10:53

Jeg har besøgt en med voliere, hvor han brugte en slags træflis (købt hos en dyrehandler, lavet specielt til fuglevolierer)i bunden af volieren. Er det godt? Han havde dårlig erfaring ned sand, men jeg sådan i tvivl, om hvad jeg skal gøre. Lige nu har jeg groft sand i bunden af mit voliere, købt i dyrehandleren, og der er skaller osv. i det. Hvad kan bedst anbefales? Og hvis man bruger træflis, kan man så dække fuglenes kalk og mineralbehov med skaller?

Indsat af: Anne , den: 5. juni 2007 kl: 18:09

Hej
Min dyrelæge har fortalt mig at det bedste for undulater er et stykke papir i bunden af buret. undulater har ikke brug for sten for den nækker jo frødksllerne med næbet! Så stenene fuglen evt "spiser" kan medføre gener.

Indsat af: Fredeløkke , den: 21. juli 2010 kl: 16:25

Hej
Sidder og læser alle de her indlæg, og tænker på nogle lægger aviser i bunden af burdet, hvilke jeg tænker hvad med den blæk der er på, altså farven/skriften på avisen, det er da ikke ufarligt!, trykfarve er da giftigt så vidt jeg er oplyst om!.
Og sandpapir, der skal jo lim til at holde sandkornene fast på papiret, og det er ikke godt for en undulatmave, har jeg også læst, derfor alm. strandsand varmet i ovnen, for at slå evt. bakterier ihjel, og så give evt. sandet i en opvaskebalje og flis for resten, det gør jeg.
I bunden af buret stiller jeg også glaserede urtepotte skåle de flade af dem, eller lille bradpande/fad af stål der tåler opvaskemaskinen, her kommer der grønt og frugt i 2 x dgl. samtidig skifter jeg vand, især i denne varme bliver der skiftet vand og frugt/grønt flere gange.
Det er dejligt at se de livsbekræftigene små fugle.
Mvh. Majbritt

Indsat af: pernille , den: 31. december 2011 kl: 20:50

hej med jer!
jeg bruger grus på bunden af mit bur, og jeg har avis under!

Indsat af: Louise , den: 28. februar 2012 kl: 12:03

Jeg bruger noget der ligner sandparpir, men det er det ikke

Indsat af: Malene , den: 27. marts 2013 kl: 13:53

Vigtigst af alt, er vel bare at man ikke bruger fourenet sand m.m..
Det er også rigtig dårligt at bruge sandpapir, da limen på papiret er giftigt for fuglen.
I min voliere har vi lidt grovt sand, med store skaller på ca. 2-3mm.
Vi har købt det ved en dyrehandel, og mine undulater elsker det


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 35729 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin