Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Siden er senest opdateret den: 3. november 2004
Sygdomme
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Fodermider eller kornmider

Frø der klumper sammen, nærmest vævet sammen af et fint spind, det er angrebet af mider.

Under normale omstændigheder udgør de ikke en fare eller et problem, men ved uheldige opbevaringsforhold kan de hurtigt ødelægge alt foder.


Finder man sådanne klumper så er det ud med frøet.

Fodermider lever og overlever i sprækker, revner og andre steder hvor det er svært at gøre rent. Når de optræder i foderet er de symptomer på svampevækst i frøet, de lever nemlig af svampemyceliet, de så at sige græsser på det, næsten på samme måde som køer æder græs på bondens mark.

Miderne i sig selv er ikke særlig farlige, men det er svampene som de lever af. Svampe udskiller en lang række forskellige toksiner (giftstoffer), for eksempel Ochratoksin. Det er kendt for at give "mugne" nyrer hos svin, altså det nedbryder dyrets nyrer. Man kan vel forvente at det samme sker med undulaternes nyrer.

Svampe i korn og frø er lige som miderne symptomer på noget andet, nemlig fugt og varme. Friskhøstet frø og korn har normalt en vandprocent som er for høj, derfor tørres det ned til en vandprocent og temperatur så lav som muligt.

Bliver frøet efterfølgende opbevaret i for fugtige omgivelser eller ved for høj temperatur, eller blandet med svampeinficeret frø, kan der i løbet af få timer være svamp i hele den lagrede mængde. Derefter går der ikke længe før miderne har opformeret sig så de også er i hele lagret.

Åbner du en sæk frø du lige har købt og ser at der er klumper i så skal du returnere det til foderhandleren og måske overveje om hans lagerforhold er sådan du tør købe frø der mere. Har du haft sækken stående hjemme noget tid, kan du nok ikke klandre foderleverandøren, infektionen kan lige så godt være sket hjemme i dit eget fuglehus.


Klumperne behøver ikke være ret store, man kan alligevel godt opdage dem.

Frøblandinger skal opbevares koldt, tørt og med rigelig tilgang af luft.

Har du haft angreb i frøet så kan miderne bekæmpes ved at foderbeholdere og andet kommer en tur i fryseren efter en grundig rengøring, selve frøet skal kasseres

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: ninna , den: 23. marts 2005 kl: 11:39

hej jeg har en undulat den har god mad og har det findt og den taler meget min søster siger at den taler men en andenemen jeg har kun en


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 27088 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin