Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Du er her: SygdommeFransk fældning
Siden er senest opdateret den: 27. oktober 2008
Sygdomme
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Fransk fældning

Franskfældning er nok den sygdom der har givet anledning til flest spekulationer inden for opdræt af undulater.

Fransk fældning, eller som mange betegner sygdommen, hoppere, viser sig ved at ungerne taber deres hale og slagfjer umiddelbart inden, eller lige efter, de har forladt redekassen. Det bevirker at de ikke kan flyve, derfor betegnelsen "hoppere". Sommetider får ungerne deres fjer igen senere, men det hænder at enkelte aldrig får slag og halefjerene igen.


Ingen slagfjer, ingen tvivl, den lider af fransk fældning, den kan ikke flyve.

Første gang sygdommen blev observeret var i 1870'erne i de store opdrætscentre i Frankrig. Man har også set vildtlevende parakitter med sygdommen. Som nævnt har der været mange spekulationer om årsagen til tabet af fjerene, alt har næsten været forslået, dårligt foder, mider, for unge forældre, stress, indavl, osv.

Mange har forsøgt forskellige behandlinger. Og næsten lige så mange har haft en teori om det ene eller det andet skulle være årsagen til fransk fældning. Sygdommen kan tilsyneladende komme uventet. Nogle opdrættere har aldrig set den, før lige pludselig når der i et enkelt kuld kommer unger med sygdommen.

Først i 1990'erne er det lykkedes at fastslå at det er en virus der er årsagen til franskfældning. Polyomavirus,er den ene virus. En virustype der optræder i flere fuglearter. I visse tilfælde medfører den døden for de ramte individer.

En anden virus, en Circovirus, er også påvist i ramte undulater, den medfører PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease).

Tilsyneladende skal der en udløsende faktor til før sygdommen bryder ud, eks. stress, dårligt foder, mv. Der findes endnu ikke nogen vaccine, men der arbejdes ved hjælp af genmodificering på at fremstille en.


Her ses tydeligt at der mangler slagfjer på vingen

Forebyggelse

Det eneste du kan gøre er at forsøge at holde virus ude fra dit fuglehold, undlade at købe undulater fra opdræt der er ramt af sygdommen. Det kan gøres ved at forlange en DNA-test inden køb af nye avlsfugle. Testen koster ikke mere end prisen for en enkelt undulat, og den foretages ud fra en fjerprøve.

Det næste du kan gøre, er at forsøge at holde undulaterne i god foderstand, rene omgivelser, og god pleje.

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: Camilla , den: 3. maj 2004 kl: 19:07

Først tak for nogle meget!!! gode sider. Mit hjerte hoppede helt da jeg kom til denne side. Jeg har fået min fugl, fra min mor, der opdrætter undulater. Hun har flere med stamtavle. Men en dag købte hun en han fra en dyrehandler. Han lavede dårlige unger. De kom ud, uden vinger, og de tabte halen med det samme. Hannen blev aflivet med det samme. Da hun troede han var indavlet. Kort efter fuglen var aflivet kom der endnu en unge uden vinger. Den skal jeg også have. De kan jo have glæde af hinanden. Men men!! Det er jo ikke indavl, men et virus. Hun har mange fugle i to store volierer. Alm. og engelske undulater. Hvad skal hun gøre?? Der er kommet to kuld efter, de er normale. På forhånd mange tak fra Camilla.

Indsat af: Janni , den: 8. maj 2006 kl: 16:47

Jeg har lieg fået en nu undulant han som er omkring
3-4 måneder gammel, men han kan ikke flyve,
han revler rundt i buert. han har faktsik ingen hale og
mangler også de stor fjer på vingen, Meget tyder på at der
er fransk fældning han har, men kan fjerne ikke vokse ud igen???

Indsat af: michael , den: 24. august 2006 kl: 12:25

hej jeg to undulatunger de har også frask fældling
jeg strode moren til de to unger plokede fjerne af dem men jeg tog fejl
der var også to unger der døde af det for virusen medviker også døden
mine undulater er næsten 14 dage gammel og det kan ikke ses på
dem

Indsat af: Annette Fredriksen , den: 19. december 2010 kl: 12:27

Jeg har 2 unger som også har fransk fældning,de er et par måneder gamle nu,jeg troede da jeg købte dem,at det var fordi de var taget fra reden for tidligt,at de så sådan ud,men jeg er desværre blevet klogere. De sidder i et bur for sig selv,og jeg håber jo på,at deres fjer pludselig vokser ud. Mit ene spørgsmål er,om de ikke har store muligheder for at overleve,når de nu er blevet så gamle ? Mit andet spørgsmål er,om jeg kan sætte dem sammen med de undulater som jeg har i min voliere,hvis de får dres hale og svingfjer ? eller vil de kunne smitte alle mine raske undulater selvom de får deres fjer ? Hilsen Annette Frederksen.

Indsat af: Annette Frederiksen , den: 29. december 2010 kl: 20:40

Hvis en undulat har fransk fældning og den med tiden får sine fjer,kan den så stadig smitte,eller er den så blevet rask ?

Indsat af: kirsten , den: 15. marts 2011 kl: 08:36

Hej

jeg har en 6 år gl stædig enrådig han undulan der jagtede de andre hundfugle og hev dem i halen nu har han fået dennne sydom de er døde begge to efter nr to kone fink han ikke en ny og han kan ikke flyve og det passer ham ikke nu valter han rundt på gulvet og siger pip

Indsat af: Hanne lundqvist , den: 27. januar 2012 kl: 17:40

Jeg har en undulat der er 2år flyver frit i hele huset snakker hele tide så alt virker normalt,men har i de sidste 3 mdr.ikke fløjet jeg kan ikke find årsagen ud over han fælder konstant, har forsøg at læse mig til en evt. årsag til fjertabet har slag og halefjerd,kan det være forkert foder,vitaminmange eller bare dovenskab

Indsat af: Frederik , den: 3. oktober 2012 kl: 19:15

Hej jeg har en undulat der begyndte at plukke sig for omkring en måned siden! Fik det heldigvis stoppet ret hurtigt ved at købe en vent til den Men nu har den misted sine "slagfjer" og jeg er usikker på om det er den så kaldte "Fransk fældning" for vis det er det er der så noget jeg kan gøre? de begge er i samme bur!:O


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 49435 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin