Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Du er her: HistorieAustralske grå
Siden er senest opdateret den: 26. december 2004
Historie
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Australske grå

Efterfølgende er hentet fra Budgerigar Bulletin no. 1 1955. I dag bruger vi kun sjældent betegnelsen australsk grå, men kun ordet grå. Den i artiklen nævnte recessive grå findes kun i nogle enkelte eksemplarer i England og Holland.

Af Frank R. Wait, F.Z.S


En grå han.

Alle grå er efterkommere fra et par importeret i 1938

I mange år har vi ynglet og udstillet undulater som er kendt som australske grå. Måske skulle jeg kaste lidt lys over dette navn, for selv i dag bliver de indimellem kaldt for australske grå.

Omkring 1936, fremkom der hos fru S. Harrison, fra Murrumbeena, Victoria, Australien, en mutation som var grå i farven. Da hun parrede denne fugl det næste år med en normal farvet fugl, kom der grå unger hvilket beviste at denne nye grå var dominant.

Vi importerede et par grå fra fru Harrison i 1938; og i det år vandt hannen en stor "alle-andre-varieteter" gruppe for mig på Crystal Palace. Som du ser, selv den ført importerede undulat af denne farve var af særdeles god kvalitet. Alle senere grå kommer fra denne linie. De blev kaldt Australske grå fordi omkring samtidig havde Hr. Brooks, i London, avlet en grå som var recessiv, så ordet australsk er knyttet til den dominante type.

Af de farver som har klaret sig på de største udstillinger, er det sikkert at grå må være toppen af træet. Når det er sagt må jeg inkludere grågrønne - som er det samme som grå, bortset fra at de er i den grønne form.


En moderne hvidgrå udstillings-undulat

Lad os nu se hvordan disse fugle yngler.

Først, en så god grå som muligt vælges, enten en han eller en hun. Den parres med en fugl af en hvilken som helst farve. Hvis den bedste fugl til din grå er en lysegrøn, vil nogle blive lysegrønne og andre vil blive olivenfarvede; disse er grågrønne. De lysegrønne i kuldet er ikke, modsat hvad mange nye opdrættere tror, split grå. En normalfarvet kan ikke være split grå.

Hvis en grågrøn parres med en blå, vil de få grå, grågrønne, lysegrønne og blå unger. Engang solgte jeg et par grå til en opdrætter som blev overrasket over, da ungerne fik fjer, at der var en blå i reden. Jeg måtte forklare at disse grå var split blå, og lidt blå vil der dukke op. Det samme med opaline, isabel, brunvinge og brogede, gråhvide og grågule- du kan lave grå i dem alle. Vi har også avlet violgrå, eller nærmere en meget mørk grå fra en viol forælder; denne fugl gav selvfølgelig aldrig viol- kun mørke grå.

Grå findes i tre nuancer: lysegrå- det er den himmelblå nuance; en mørkere grå- det er den kobolt nuance; og mauve- den mørkeste af dem alle. Hvidgrå er en meget tiltalende fugl- og mange af dem har vundet "best in show".

Mange af vores erfarne opdrættere foretrækker grå og grågrønne som det bedste nye blod for at forbedre størrelse af blå og lysegrønne.

Vi har brugt grå i de sidste femten år som hjælp med at forbedre, ikke kun normale, men også nye mutationer. Og vi har fundet at grå er populære sammen med næsten alle.

Næste gang du kommer på en udstilling, se efter de grå og grågrønne, og skriv deres ejeres navne ned i kataloget: næsten alle fremtrædende opdrættere udstiller disse farver.

Så løft dit glas for australske grå- en fugl som har hjulpet lige så meget som nogen i udviklingen af den morderne udstillings undulat.

Der er endnu ingen som har kommenteret denne side


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 14897 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin