Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Du er her: VarieteterneSorte undulater
Siden er senest opdateret den: 16. november 2004
Varieteterne
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Sorte undulater

Nå ja! Det er nu kun masken og brystet der er sort, men ellers er det rigtig nok, i Holland er der fundet en mutation; sortmasket må vi nok kalde den på dansk, på engelsk hedder den Blackface. Som navnet siger er masken sort og ikke hvid eller gul som hos normale undulater.

I det hollandske blad "De Vogelgids" var i februar 1998 bragt to billeder af en sortmasket himmelblå, en beskrivelse ser sådan ud:


Bølgetegningen i nakken fortsætter helt frem på forhovedet til vokshuden både over og under øjet. Bølgetegningen er mørkere og kraftigere end det vi kender fra ikke fældede unger og går altså helt frem til vokshuden. Masken under næbet, der hvor spots’ne normalt sidder, er ligeledes helt sort. Et andet kendetegn er at der er bølgetegninger på brystet, dette er tydeligere på nogle varieteter frem for andre.

Internationalt er det officielle navn Blackface og det genetiske symbol er bf.

Ejeren, hr. Van Dijk, fandt to blå hanner med mutationen på et marked i 1992. De to blå hanner blev parret med normale grå hunner. Ud af denne parring kom der normale grå og himmelblå, både hanner og hunner. I næste generation satte Van Dijk to af de grå hununger tilbage på de sortmaskede blå fædre, og fik derved enkelte sortmaskede. Dette forløb viser at der er tale om en ikke kønsbundet recessiv mutation. Van Dijk var i 1998 oppe på at ha’ 12 sortmaskede plus en del splitter.

Du kan læse en dansk version af den Hollandske artikel i "Dansk Fuglehold" nr.7, 1998.

En anden hollandsk undulatopdrætter, og indehaver af Mutavi Research & Advicegroup, Inte Onsman, siger, at det er fuldstændig umuligt at vriste en eneste sortmasket fra Van Dijk. Der vil derfor gå lang tid før vi ser mutationen her i Danmark. Inte Onsman har dog fået vristet nogle bryst og maskefjer fra Van Dijk og fået lavet tværsnitsanalyser af dem. Analyserne viser at der er melanin i cortex på disse fjer, hvilket er temmelig usædvanligt. På den baggrund mener Inte Onsman at mutationen skyldes en forstyrrelse af det normale pigmentmønster.

Man kan betegne mutationen som melanistisk

Også andre steder i verden er der tilsyneladende opstået melanistiske undulater

I Cage & Aviary Birds fra 24 okt. 98 beskriver, den kendte engelske undulatopdrætter Ray Steele, en sortmasket unge, han selv har opdrættet i 1998. Han fortæller samtidig, at han har set en sortmasket i 1990 i Brasilien. Den var, ligesom dem i Holland, hvad vi kalder, en almindelig undulat. En anden engelsk opdrætter, Walter Gibbons fra Lancashire skulle ifølge artiklen også ha' fået en sortmasket.

Desværre levede hverken Ray Steele's eller Walter Gibbons sortmaskede længe nok til at kunne give afkom. Hvad der er sket med den sortmaskede i Brasilien melder historien ikke noget om.

Benyttede kilder/forfatter(e):
De Vogelgids, februar 1998
Cage & Aviary Birds, 24 okt. 1998

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: Lotte Fischer , den: 23. november 2006 kl: 10:40

Det er da nogle utrolig flotte fugle der er kommet ud af det!
Sådan en gad jeg godt eje

Indsat af: Tiine , den: 17. september 2008 kl: 12:19

Sådan en så jeg i Zoo Zity igår! Havde sådan lyst til at købe den, men har desværre ikke plads til flere.. Øv øv


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 29160 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin