Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Siden er senest opdateret den: 26. februar 2009
Opdræt mm.
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Håndopmadning af undulatunger i nødstilfælde

Af Erica Persson, Sverige
Egentlig ved jeg ikke rigtigt hvor jeg skal begynde for at alle kan forstå. Men jeg vil forsøge at få alt med som jeg selv har erfaret ved at håndopmade undulatunger.

Der findes flere årsager til at man behøver at begynde på håndopmadning af små unger. En kan være at moren er død, eller blot forlader sine unger. I vores tilfælde var det fordi jeg ikke kunne se på at moren plukkede fjerene af ungerne.


Ungerne

Jeg ved at der findes delte meninger om hvorfor moren plukker ungerne, hos os var det nok fordi forældrene var ved at være trætte efter alle de babyer, som var 6+2. For begge forældre er ellers gode personligheder, men så mange unger i første kuld var blevet for meget for dem.

At håndopmade er et krævende job. Der skal bruges masser af tid. Vi fik lagt hele vores liv om, for at disse små kan blive passet med mad.

En dag kunne se sådan ud: Man vækkes klokken 7:00 af et højlydt pipperi fra kassen hvor vi havde dem. Ud i køkkenet og blande første omgang vælling, (ikke almindelig vælling). Ind i mikroovnen, i med lillefingeren for at smage og mærke om den har den rette temperatur. Den må ikke være for varm eller for kold, for så vil ungerne ikke spise den.

Så er det tid at tage den første unge, som nu står ret op og skriger, ser efter sin ”mor”: Hvor bliver hun af med maden?

Vi mader de små med en lille mokkaske fordi de skal lære at slikke maden i sig. Samtidig får de lidt næbgymnastik når de bider lidt i skeen for at få maden i sig hurtigere.


Vælling

Når alle unger har fået deres mad så lægges de tilrette på deres lille tæppe i kassen. Jeg klør dem lidt bag øret så de sover. Efter to timer starter det hele forfra igen. Også om natten fra 24 til 6, to- tre gange, mens der må soves ind i mellem.

Nu undrer du dig sikkert over hvorfor man gør alt dette arbejde. Der findes kun en årsag, de er levende væsner som er født hjemme hos os, og derfor er de vore ansvar!

Ps. Dette er ikke noget man skal prøve fordi man vil tæmme en unge fra en tidlig alder. For det er meget arbejde og det duer ikke at opgive efter et døgn, man kan ikke længere lægge ungen tilbage i redekassen.

Benyttede kilder/forfatter(e):
Erica Persson, Sverige

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: Kirsten F. , den: 27. december 2008 kl: 21:29

Hvor er det godt at det er kommet med her på siderne - og flot oversat

Indsat af: Frederik H Berg , den: 9. marts 2009 kl: 20:49

Hej

Det er altså helt forkert at de skal fodres om natten. De skal have tom kro en gang om dagen, ellers for de sur kro.

MVH Frederik

Indsat af: Palle Frejvald , den: 13. marts 2009 kl: 21:33

Naturligvis skal de fodres om natten, sådan er livet for den som vil håndmade. Men det er rigtigt at kroen skal være tom i mellem hver fodring. Det er ikke nok den er tom en gang i døgnet.

Indsat af: Frederik , den: 24. marts 2009 kl: 22:09

Det er så diskosion om.
Folk må jo så danne sig en mening udfra hvad de ellers kan finde.

Indsat af: Simone , den: 22. april 2009 kl: 19:47

Hvor gamle er de Undulater på billedet og hvor køber man så unge undulater?.

Hilsen
Simone.

Indsat af: Palle Frejvald , den: 22. april 2009 kl: 20:23

Hej Simone

Normalt svares der ikke her, det fremgår af den blå bjælke herunder at det ikke er til spørgsmål. Men dit spørgsmål rejser en vigtig pointe.
Så unge undulater køber man ikke, undulater skal være 42 dage før man med rimelig sikkerhed kan fjerne dem fra deres forældre. Eksemplet herover er hvis forældrene af en eller anden grund ikke selv kan eller vil tage sig af ungerne.

Indsat af: undulatloveren , den: 14. november 2010 kl: 02:00

heej jeg har en lille historie om min undulats første æg
13/11 lørdag november 2010: det var en ganske admindelig morgen
min søs og bror sov stadig jeg var lidt vågen og sløv så kommer min mor
bare rigtig glad fordi sofie havde lagt et æg og jeg var i chock jeg tænkte bare yeees
og jeg så sofie ruge på ægget hun pustede ssig selv for at give ægget varme og jeg kunne
ikke tro min egne øjne og intil da har hun nu lagt 4 æg jeg har 7 men buret er delt op så
de to hanner ikke slogs han sidder med tre pige og vinsh sidder men 1 han er jo ikke utro
jo okay det er han har puttenusse også hun skal også lægge æg og donna skal også snart
og pipi skal også snart med cæsar de er utro men det er jo heller ikke
noget jeg afgør hilsen undulatloveren

Indsat af: w34r , den: 14. november 2010 kl: 17:03

du måtte være rigtig glad for det og jeg ville lige sige
husk og ikke stikke hånden ind okay selvom jeg
ved du ikke villle gøre fordi du er jo ikke dum

Indsat af: fredderikke , den: 15. november 2010 kl: 17:58

eeej Tillykke undulover du må være stolt mine unger
er blevet 1 måned men tilykke til dig :D

Indsat af: jeannie vig , den: 30. januar 2012 kl: 20:05

Ihhh, hvor kan jeg huske det, fuldstændig som at få et lille spædbarn med fodring døgnet rundt incl om natten. Jeg prøvede for 1. gang i mit liv at håndopfodre en lille iskold og nyudklækket undulatunge, som forældrene ikke gad mere..gode råd var dyre, for opmadningsfoder havde jeg ikke noget af og det var næsten umuligt at opdrive før om aftenen, hvor vi fik kontakt til en som vi havde købt lorifoder af, hun havde heldigvis noget. Men indtil vi kunne hente det fik vi det råd af vores fugledyrlæge Ove Brinkman at vi kunne gi den lidt babymos, men opmadningsfoderet var nu engang det bedste, da vi endelig fik fat på det om aftenen, så spiste den fint af en lille ske, den voksede sig hurtigt stor og endte med at blive en flot gul undulatunge, desværre levede den ikke så længe da den fik svamp i kråsen og gylpede sin mad op og var meget sløj, den sov stille ind i mine hænder. Jeg kontaktede så igen min fugledyrlæge og han svarede mig at det kunne være blevet forhindret, hvis jeg havde kommet et par dråber citron i maden, det vidste jeg jo selvfølgelig af gode grunde ikke noget om da jeg gav den lille pips mad, da dewt ikke stod på den dåse jeg havde købt. Jeg har så håndopmadet en nymfeunge her i sommers (moderen plukkede den) og den fik sin opmadningsfoder men NU MED CITRON i og den lever i dag i bedstre velgående sammen med sine artsfæller i volieren og er blevet en stor flot hvidperlet pige. Så næste gang der er nogen dewr vil håndopmade deres små pipser, så HUSK et par dråber citron i deres mad.

Indsat af: christina valentin , den: 10. marts 2012 kl: 17:08

jeg har en undulat (en han),, han kom for en dyrehandler og er 3 måneder gammel og jeg kan godt røre ved den og nogen gange sidder den med sin ene fod på min finger men tror den har lidt svært ved at blive tam for den hopper ikke helt over på min hånd men kan nemt age den tror i godt jeg kan lukke den ud af buret og tror i det vil være en god ide at håndopfodre den for at gøre den mere tam ?


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 32918 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin