Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Siden er senest opdateret den: 25. december 2007
Arv og farvelære
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Recessiv kønsbundet arv.

For at forstå kønsbundet nedarving må du lige forstå kønnets nedarving.

Hos fugle har hanner to X-kromosomer, hunner et X og et Y-kromosom. En han betegnes altså: XX og en hun: XY. (Det er nogenlunde det modsatte af hvordan det er hos pattedyr. Derfor benytter de lærde i stedet ww og zz, det gør vi ikke fuglekredse.).


1,0 normaltegnet x 0,1 normaltegnet

Når du vil udregne resultater af en parring, kan det være en hjælp at benytte et skema. Du kan splitte de enkelte kromosompar op, de findes jo altid parvis. Se venstre lodrette kolonne og øverste vandrette. I de fire nederste felter til højre ses resultatet. To med xx og to med xy. Altså to hanner og to hunner.

På et hvert kromosom findes en masse gener. Når et af disse gener muterer får vi en ny undulatvarietet.

Også på kønskromosomerne sidder der gener som bestemmer hvordan undulaterne ser ud. De varieteter der bliver ud af det kaldes recessive kønsbundne varieteter, eller i daglig tale: kønsbundne varieteter. Det er for eksempel opaline, isabel, ino, mv.


1,0 normaltegnet/ino x 0,1 ino

Når du vil beregne kønsbundne varieteters arvegang så gøres det ved at tilføje et lille bogstav til x-kromosomet, i eksemplet er det et "i" der er tilføjet, i for ino. Ino er en fællesbetegnelse for albino og lutino. Du kan se resultatet i de fire nederste felter. En normaltegnet split ino han - xxi, en normaltegnet hun - xy, en ino han - xixi og en ino hun - xiy. Du kan selv forsøge dig på et stykke papir med andre kombinationer

Du skal være opmærksom på at der hos hanner skal være dobbelt dosis, dobbeltfaktor, af de kønsbundne gener, for at varieteten kan ses. Dette er ikke nødvendigt hos hunner, for de har kun et x-kromosom. Deres y-kromosom har så vidt vides ikke aktive gener.

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: tine , den: 6. marts 2009 kl: 17:14

Hej . Jeg ved ikke om jeg har forstået det rigtigt, men betyder det at de reccecive kønsbundne arter(isabel m.v) kun kan være piger?
mvh Tine

Indsat af: Bjørn , den: 12. december 2010 kl: 22:29

Hvorfor laver man ikke et enkelt skema der siger: den plus den farve gir= den farve og så laver et program på nettet der kan regne ud hvad de to fugles farver ca vil blive er det mon muligt? Hilsen Bjørn

Indsat af: Heidi , den: 15. januar 2012 kl: 21:32

Det jeg forstår på det link du har smidt, er at hvis ikke både hun og han er opaline (henholdsvis synlig og usynligt) vil de ikke kunne lave en synlig han opaline - fordi der er 2 X´er og det hæfter sig til X kromosomet.
Hun hunner er der kun 1 X - dvs der skal bare være en af forældrene der tilføjer opaline, for at det bliver en synlig opaline....

Er det forstået korrekt Palle?


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 19648 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin