Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Du er her: FoderJapanhirse
Siden er senest opdateret den: 14. februar 2007
Foder
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Japanhirse

Japanhirse, Echinochloa frumentacea optræder i en del undulatfrøblandinger. Det er et lille kantet, gråt frø. Fedtindholdet er ret højt.

På grund af det forholdsvis høje fedtindhold, bør undulatblandinger ikke indeholde store mængder japanhirse. Især udstillingsundulater kan få tendens til fedme hvis de får for mange fede frø. Fedtindholdet ligger på ca. 5 procent. Proteinprocenten ligger på det ideelle, omkring 12 procent. Halvdelen af det enkelte frø er skal, det er kun den anden halvdel som spises.


En høj grøn græsplante, med aks i toppen, det er japanhirse

Men japanhirse er udmærket for variationens skyld. Og så har det en anden sammensætning af vitaminer og aminosyrer end andre hirsesorter. Faktisk har japanhirse ikke ret meget til fælles med de øvrige hirsearter.

Japanhirse dyrkes oprindelig i Indien, Pakistan og Nepal. Hvor den anvendes som føde for mennesker eller i forbindelse med fremstilling af øl.

Japanhirse har en tueformet vækst. Dens blade er lange, spidse og forholdsvis brede sammenlignet med andre græsser.

Bladene sidder op langs et stå som når en højde på omkring en lille meter. I toppen af strået kommer akset frem. Akset består af en masse småaks. Der kommer mange strå fra hver plante. Det giver en meget bred vækst.

Japanhirse kan du selv dyrke. Hjemmedyrket japanhirse er nok mest egnet som halvmodent foder. Men er på grund af plantens omfang måske ikke den mest egnede til havedyrkning. Aksene er heller ikke særlig høstvenlige, så andre hirsearter er nok mere egnede.


Grå kantede frø

Frøet skal sås tidligt, så snart jorden er tjenlig, som en landmand ville sige. En afstand på fyrre til halvtreds cm mellem rækkerne og ca fem til otte frø pr meter vil være passende. Sådybden kan ligge på en til fem cm

I løbet af sommeren passes med vand og lugning. Lugning er især vigtig i starten af vækstsæsonen, senere konkurrerer japanhirse godt mod ukrudtet.

På god jord behøves ikke ekstra gødning, planten er ret hårdfør.

Frøet kan du skaffe dig hos de større foderforhandlere i ren form, ellers må du selv sortere dem fra i den daglige undulatblanding.

Benyttede kilder/forfatter(e):
"Undulater - naturlig pasning", Palle Frejvald Hansen, 2003
http://en.wikipedia.org/wiki/Echinochloa

Der er endnu ingen som har kommenteret denne side


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 14523 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin