Få nyeste sider med newsreader
|||||||||| Forsiden
Siden er senest opdateret den: 26. december 2004
Brugernes ord
Brugernes Undulatsider
Bognyt
Brugerne skrev:
Søg på Undulatsiderne
Sidste nye
Undulatnyheder
Undulatweblogs
Sælges
Nordisk Undulatforum
Forum om Opdræt

Gærsvamp - en opdrætters erfaringer

En dybfryser, en undulatklat og en dyrlæge er hvad der skal til for at diagnosticere et angreb af gærsvamp

I slutningen af ynglesæsonen da alle ungerne var klar til at blive taget fra, kom de i en større indendørs voliere. Et stykke tid gik alt fint, men én af ungerne blev langsomt mere og mere sløj. Denne unge blev flyttet i sygebur og efter ca. 1 uge hvor den bare havde siddet på bunden af buret, døde den.

Kort tid efter dette dødsfald blev en anden unge sløj. Den blev flyttet til sygeburet, men efter et par dage som den tilbragte i bunden af buret uden at spise særlig meget, valgte vi at aflive den.

Så begyndte mine alarmklokker at ringe og jeg holdt nu de øvrige undulater under skarpt opsyn - og en dag begyndte en af de voksne fugle at vise samme symptomer. Sad og sov og pustede sig op.

Han blev med det samme flyttet i sygebur og en dyrlæge kontaktet. Desværre havde jeg ikke gemt de døde undulater i fryseren, men det ved jeg at jeg skal gøre fremover for dyrlægen spurgte efter dem. Dyrlægen bad om prøver af undulaternes klatter, både fra sygeburet - her måtte der ikke være sand eller avis i bunden af buret - fra min indendørs voliere og min udendørs voliere.

Disse prøver blev dyrket og det viste sig at der i sygeburet var gærsvamp, i min indendørs voliere blev der også konstateret gærsvamp.

Dyrlægen fortalte at gærsvamp menes at komme af manglende vitaminer, specielt A-vitamin, så der blev ordineret en blanding af kraftfoder, vitaminpulver (Kalkovit) samt revet gulerod. Denne blanding skulle alle undulaterne have hver dag i en uge, og derefter en gang om ugen.

I sygeburet skulle jeg give samme blanding, og her blev der samtidig ordineret medicinsk behandling. Jeg fik tilsendt en pille "Nizoral 200 mg". Dosis skulle være 1/8-del pille fortyndet i 1 ml vand. Der skulle gives 0,1 ml af denne blanding pr. 100 gram fugl, så det var noget med 1 dråbe i næbbet på fuglen. Denne behandling skulle vare i 8 dage.

Jeg havde en lille engangs-sprøjte, hvori jeg opløste 1/8-del pille i 1 ml vand. Så blev fuglen indfanget, og "tuden" på engangs-sprøjten stak jeg ind i næbbet på fuglen. Opløsningen kunne ikke gemmes så derfor blandede jeg en ny opløsning hver dag.

Desværre hjalp det ikke rigtigt - undulaten blev dog en lille smule bedre idet den nu sad på pinden i stedet for på bunden af buret.

Efter telefonisk henvendelse til dyrlægen blev vi enige om at prøve endnu en penicilin-kur. Heller ikke dette har kureret undulaten. Men den er heller ikke blevet dårligere. Dog har jeg observeret at den somme tider gylper meget kraftigt når den har spist.

Jeg har nu flyttet sygeburet ind i samme rum som min voliere, for jeg fornemmer ikke at det er særligt smitsomt. Tværtimod tror jeg at den har godt af selskabet fra de andre fugle. Ingen af de andre undulater er blevet syge og der har ikke været yderligere dødsfald.

Jeg har besluttet at den skal have chancen for at komme sig. Så længe den ikke opholder sig på bunden af buret og så længe den spiser (lidt men tit), får den lov at leve.

Udgifterne til dyrlægen har absolut været til at overskue. De har været som følger:

Telefonkonsultation (jeg tror vi har talt sammen ialt 1 times tid) kr. 72,50

Bakterie-dyrkning (3 prøver) kr. 145,00

1 stk. pille Nizoral 200 mg kr. 14,00

Moms kr. 57,88

Ialt incl. moms kr. 289,38

Herefter fik jeg tilsendt yderligere 1 pille til kr. 17,50 incl. moms

Dyrlægen tilbød også at jeg kunne komme til klinikken og få taget blodprøver fra undulaterne. Og hvis der sker yderligere dødsfald, vil jeg helt klart sende undulaten til obduktion.

Benyttede kilder/forfatter(e):
Lise-Lotte Buus Larsen

Brugernes kommentarer eller tilføjelser til ovenstående:
Indsat af: Jan Erik Jensen , den: 30. april 2004 kl: 12:14

Dette var en meget nyttig artikkel syns jeg. Den vil jeg lagre.


Har du tilføjelser eller har du en mening om ovenstående så skriv den her
Stil IKKE spørgsmål her, brug forumsiderne
Skriv din mail i sidste felt og dit navn i første:

Skriv din kommentar her:

Siden er læst 11329 gange

Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024

Admin