Opdræt mm. | | | Foder | | | Arv og farvelære | | | Varieteterne | | | Sygdomme | | | Bøger | | | Historie | | | Selskabsundulater | | | Brugernes ord | | | Politik og teknik | | | Forsiden |
Hrj Lisbeth,
Jo, jeg har faktisk stillet sådan et spørgsmål før. En af mine undulater har også sådan en 'bule' på brystet. Den har været der over et halvt år, og han virker overhovedet ikke generet af den. Der er dog heller ikke sår på.
Jeg har valgt at lade det være, når han ellers har det godt, fordi en dyrlægetur uden tvivl vil stresse ham. Og jeg har også ladet mig fortælle, at det er meget almindeligt med fedtknuder hos undulater.
Kom gerne med en tilbagemelding efter dyrlægebesøget.
Med venlig hilsen
Rikke
Hej Lisbeth og Rikke!
Jeg har tidligere haft et svar til et lignende indlæg i anden anledning, hvor der blev spurgt om undulaters fodring og eventuelle sygdomstegn med buler m.m.
Vi havde for en lille måned siden et besøg hos dyrlægen med vores to hunfugle, der havde en stor bule ved endetarmsåbningen (den ene af fuglene var enddog meget plaget af den).
Vi fik meldingen, at der ikke var noget at gøre ved fuglene, da de begge havde udviklet cyster på æggestokkene, som var betændte og at det allerbedste for dem ville være at aflive dem, da de kun ville have kort tid tilbage.
Det håber jeg selvfølgelig ikke, bliver udgangen for Jeres dyrlægebesøg overhovedet, men I skal være opmærksomme på følgende:
Undlad at give Jeres fugle for fedtholdige frøblandinger samt for mange hirsekolber
Sørg for at undulaterne for godt med motion, da det typisk er overfodring blandet med ringere motion, der giver undulaterne en nedsat modstandskraft samt fremmelse af fedtknuder - som omtalt i Jeres indlæg.
Kig efter, om undulaterne bliver mere sløve i det daglige (gider ikke at komme ud af buret og lign.)
Observér, at cysterne/bulerne ikke bliver for store, at de irriterer fuglene. Det kan typisk ses ved, at de "kigger" ned på deres buler eller plukker sig i numsen, da afføringen bliver besværliggjort
Bemærk, om fuglene får en slags udslet på andre dele af kroppen, da fedtknuder også kan "brede" sig udvortes
Konsultér dyrlægen under alle omstændigheder og benyt i den forbindelse en dyrlæge med ekspertise i burfugle. Hvis der er en livstruende sygdom, risikerer I at gøre fuglenes sidste tid uudholdelig, da de kan lide under cysterne/bulerne
Jeg håber som sagt, at der ikke er tale om en svær lidelse for Jeres fugle og jeg behøver næppe at nævne, at vi stadig tænker meget på vores to vidundere, som blev taget fra os så brat. Men vi hæfter os i troen på, at det er bedst for fuglen at tage en kompetent dyrlæges ord for gode varer og igen: tag kontakten med ham/hende uanset hvad, da det er fuglens allerbedste tarv!
Med venlig hilsen
Frank Pedersen
Hej igen,
Frank, jeg må desværre meddele, at min fugl døde i går. Jeg havde ham mandag til dyrlægen, som sagde at det var en cyste, og den var for stor og for udefineret til at operere væk. Men da han ellers ikke viste tegn på smerte eller ubehag, aftalte vi at lade ham leve, og blev der problemer, skulle han aflives.
Han havde haft lidt tynd mave nogle dage, (hvilket jeg slet ikke forbandt med 'bulen') men viste ellers ingen sygdomstegn, før han fredag pludselig blev helt slatten. Så af sted til dyrlægen igen, som gav ham vand med en sprøjte og ordinerede en behandling. Blev det ikke bedre over weekenden, skulle han aflives.
Men så længe levede han ikke.
Jeg har afleveret ham til dyrlægen med henblik på en obduktion, hvis det ikke er for dyrt. Det er mest for min egen videns skyld, da mine andre fugle virker ganske sunde og friske.
Nu får mine fugle sjældent hirse, de har en lille stuevoliere at flyve rundt i og kommer ud hver dag, så jeg tror ikke, deres levevilkår er årsag til cysten.
Men jeg forstår heller ikke helt din begrundelse ang. fedtknuder; hos mennesker har udvikling af fedtknuder ikke noget med livsstil at gøre, det er udelukkende genetisk betinget. En fedtknude er ikke 'overskudsfedt', der sætter sig, men fedtceller, der 'gror' forkert (eller hvordan man nu skal udtrykke det)
Fuglenes 'livsstil' kan altså måske have betydning for udvikling af cyster, men ikke for fedtknuder, hvis du spørger mig.
Men i hvert fald er det rart at høre andres erfaringer. Og fremover holder jeg et vågent øje med mine fugle hvad 'buler' angår.
Venlig hilsen
Rikke
Hej Rikke!
Jeg er oprigtig ked af at høre om din fugls skæbne. Vi tog i samråd med vores dyrlæge det meget svære valg at lade fuglene aflive, da de indenfor kort tid ville lide en sygdom, der tydeligvist plagede dem. Den ene af vores sad nemlig og kiggede på sin bule: et tydeligt tegn på, at det generede den stakkels fugl.
Omkring fedtknuderne, kan jeg ikke give dig andet svar end det, jeg har skrevet. Det er næsten ordret, som vi fik det fortalt af dyrlægen efter opduktionen!
Jeg er ikke veterinær og avler ikke fugle professionelt, men svaret til os dengang var, at vi skulle være meget nøje med fuglenes korrekte fodring (ikke for fed blanding) og at de skulle have rigeligt med motion. Ergo lytter jeg meget til fagfolkene og giver mine råd til andre undulat-ejere, som for alt i verden vil forsøge at undgåd deres dyrs skæbne med en grim lidelse.
Udvikling af fedtknuder er vi enige om, er en celle-sygdom, men kan man helt afskrive sig muligheden for, at fuglens budte kost og livsstil ikke påvirker celle-forandringer og abnormiteter ved disse?
Fremfor alt er jeg lidt delt i min opfattelse, om man bør lade en fugl aflive ved konstanteringen af en sygdom hos den. Som du gjorde, kan man sagtens lade fuglen få sin sidste tid, hvis den naturligvist ikke lider, men omvendt må man nok også forlade sig på sin dyrlæge, hvis man får rådet om at lade sit dyr aflive.
Uanset hvad, er det svært at træffe dette valg og fremfor alt er det endnu sværere at miste sine elskede fugle. Og derfor til alle Jer på denne web-side: obsevér Jeres fugle løbende for symptomer og konsultér dyrlægen, hvis der er det mindste unormalt!
De allerbedste hilsener
Frank Pedersen
Hej rikke og frank. Rikke jeg er ked af at høre om dit tab , men en glædelig nyhed er,at vores lille fugl trives godt efter operationen. Der blev ca. taget 1/3 af dens vægt, så det første døgn var lidt kritrisk.Det var en fedtknude. Tak for rådet frank ,det havde jeg ikke tænk på at det kunne være maden.
Venlig hilsen Lisbeth.
Hej Lisbeth.
Hvor skønt at det går godt med din lille fugl.
Jeg har 2 ret fede undulater og jeg var begyndt at frygte(efter at have læst om din fugl)at det måske var fedtknuder de havde.Men så læste jeg om jodmangel.Jeg forbandt det overhovedet ikke med deres store maver,men tænkte at de ikke fik jod nok,sådan helt generelt.
Jeg købte så en jodblok og de nærmest overfaldt den.Efter et par dage begyndte den ene fugls mave at få normal størrelse og jeg synes også at det er blevet bedre hos den anden.
De er stadig fede,det kan man se.Men de voldsomme maver er i bedring.Jeg er ret sikker på at det er pga joden.
Jeg er godt klar over at såkan det jo ikke have været fedtknuder,men jeg tænkte mere på det Frank skrev om hvor vigtig det er at de får den rigtige kost.
Det kan godt være at det ikke rigtig passer ind her,men jeg ville lige dele min erfaring om store maver med Jer.
Til Rikke.
Hvor er jeg ked af at høre at du mistede din fugl.
Mange hilsener fra Junie.
Hej alle sammen,
Mange tak for medfølelsen. Det er jo altid trist at miste sådan en lille fugl, men jeg kan så glæde mig over de seks andre, vi har endnu
Frank: Ang. fedtknuder, så har jeg selv fået fjernet nogle, og lægen gav mig den begrundelse. Jeg skal selvfølgelig ikke kunne sige, om det er noget andet med fugle. Men derfor er det jo alligevel altid en god ide at give dem rigtigt sammensat mad og meget motion
Jeg forstår godt din delte mening hvad angår operation eller aflivning. Derfor lytter jeg også altid til dyrlægen med sådan noget - det er trods alt hende, der har den faglige baggrund. Og det var også hende, der sagde, vi skulle prøve at behandle ham weekenden over.
Lisbeth: Det var godt at høre, at din fugl kom sig, selvom knuden var så stor.
Junie: Det var da godt, du fik gang i jodblokken. Så er dine fugle måske slet ikke fede alligevel...?
En fedtknude vil for øvrigt føles hård, så man kan nok mærke, hvis det er det.
Venlig hilsen
Rikke
Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024