Opdræt mm. | | | Foder | | | Arv og farvelære | | | Varieteterne | | | Sygdomme | | | Bøger | | | Historie | | | Selskabsundulater | | | Brugernes ord | | | Politik og teknik | | | Forsiden |
Jeg Marianne og Sofie,
Jeg tror det har noget med luftrøret at gøre, at det bliver klemt en lille smule, når han pudser sig til den ene side og så fremkommer den pibende lyd. Jeg går ikke ud fra at det lyder som om han piver fordi han har ondt ?
Jeg tror ikke du skal være bekymret, men det kan måske være begyndelsen til noget, så der er ikke andet for end at du må holde øje at det ikke udvikler sig til mere og at han stadig virker rask og frisk
Har han kalk-jod-sten og sepiaskal i buret ? Hvis ikke vil det være godt at anskaffe, for ellers kan have få jodmangel - og jeg kom lige til at tænke på det, da jodmangel kan give pibende vejrtrækning pga. at skjoldbruskkirtlen forstørres og trykker på luftrøret.
Hej Eva,
Tusind tak for svar.
Nej, det lyder nemlig ikke som om, at han har ondt. Uh, du kan tro, vi holder øje med ham, han er jo vores lille prins. Han virker som sagt rask og frisk, men den der lyd er bare ikke normal - også selvom den ikke lyder alvorlig.
Han har en hvid kalk sten (hjerteformet) i buret plus en slags rund sten til at pudse og slibe næbbet i. Han får sådan nogle grove småsten (Købt hos papegøjecentret på Gl. Kongevej) nederst i buret (det ser ud til at der er en slags æggeskaller deri) som han går og hakker i/spiser. Nå jo - så får han også dråber i sit vand (som vi dog har glemt at give ham de sidste par måneder, er dog begyndt igen her for en lille uge siden - gad vide om det er derfor?).
Tusind tak for dit gode råd mht. jodmangel - vi vil fluks købe en særlig sten med jod og så også lige se om der er sepiaskaller i hans grus i bunden af buret, ellers skal det da også på indkøbssedlen.
KH marianne og sofie
Hej Marianne,
Sepiaskal er blæksprutteskelet, har ikke hørt om at man får det i knust stand, men jeg ved heller ikke alt Vitaminer i vand er ikke det bedste, da det kan udvikle sig uheldigt til en usund bakterieflora, ikke mindst hvis det er varmt eller hvis du glemmer at skifte en dag. Så jeg vil anbefale at du køber vitaminpulver i stedet, som kan drysses over frøene. Kalken optages bedst sammen med D-vitamin, men det er der vist også i vitamintilskuddene.
Håber at piveriet holder op igen
Kære Eva,
Tusind tak for alle dine svar. Nu er der jo gået lidt tid, og han piber/pipper stadig, når han skal pudse sig et bestemt sted. Og ja, det tyder bestemt på at det er noget med luftrøret, at det bliver klemt, og så fremkommer denne piben/pippen helt af sig selv. Han er stadig helt sig selv, flyver rundt, er snakkesaglig, aktiv etc.
Pga. julen har vi ikke kunnet få fat på en jod-sten og sepia skaller, men nu skal det være.
Hej Marianne,
Hvis det kniber med at få fat på det hos dyrehandlen, så kan jeg altid hjælpe dig med et sted på nettet, hvor det kan købes
Sålænge han er frisk og flyver fint, så ville jeg ikke bekymre mig.
Tak, for tilbagemeldingen! - og rigtig godt nytår!
Hejsa Eva,
Vi er nu heller ikke så bekymrede, men hver gang han pudser sig på det der særlige sted, så kommer lyden, og den går os lidt på nerverne, fordi lyden alligevel minder os om, at alt ikke er helt som det skal være så vi vil da helst være den foruden
Vi kører til Maxi-Zoo imorgen, men hvis du kender et sted på nettet, som er 'stedet', så vil jeg da gerne høre om det. Vores lokale dyrehandel lukker nemlig, og så er det jo rart at have et alternativ til de store supermarkeder - vi vil jo gerne købe de bedste produkter til den lille fyr.
også godt nytår til dig, hilsen Marianne
Der er flere gode steder på nettet, og jeg skifter lidt mellem dem, for de har lidt forskellige ting. Men du kan prøve at kigge på: avifauna.dk - zooplus.dk - og anthons.dk Det er fortrinsvis der, jeg handler
Mht. piveriet, så kan du jo også kontakte en dyrlæge med speciale i fugle - og ringe i telefontiden, hvis dyrlægen har telefontid (det er der flere af dem der har) og lige få en snak om det, - til beroligelse - det ville jo nok være betryggende
Nedenstående liste er ikke helt opdateret, men hvis du bor i Københavnsområdet, så vil Anette Fugl Thomsen/Kongelundens dyreklinik være et rigtig godt valg - hun er meget dygtig til fugle.
Jeg bor i Nordsjælland og ham i Frederiksværk/Lars Bloch har telefontid, både mellem 8-9 og ved 13-tiden, så ham kunne du jo også være lidt 'frisk' og ringe til, uanset hvor du bor
http://undulatsiderne.dk/undulatselect.asp?ID=126
Hej Eva,
Lige en update:
Vi har idag været ude hos Anette Fugl Thomsen med den lille fyr som stadig pudser/plukker sig i siderne langs halsen - nu med lidt blodige sår inde bag ved fjerene til følge (ikke dybe sår - overfladiske, og vi er kommet til hende i god tid, sagde hun). Han ser flot og fin ud, og efter hendes vurdering kan hans pudsen/plukken sig selv i siderne langs halsen skyldes noget adfærdsrelateret og det kan der være mange forskellige årsager til men mest sandsynligvis fordi han topper sådan rent reproduktionsmæssigt (seksuelt frustreret), noget med årstiden, noget med at han er singlefugl, noget med at han keder sig, noget med at han bliver stimuleret for meget (vi er meget sammen med han og snakker og leger meget med ham) etc.
Han er nu behandlet - for en sikkerheds skyld - med noget anti-parasit præparat, og antibiotika samt smertelindrende. Hun har anbefalet os at han i den næste måned skal 'lukkes' lidt ned for (sidde i sit bur med klæde for - højest 8 timers aktiv leg og flyvning i lejligheden). Derudover skal han have et dagligt bad, og de næste 7-10 dage skal han oralt have smertelindrende dråber plus dråber mod infektion.
Så må vi håbe, at det hele tilsammen hjælper. Hvis ikke, så kan næste skridt være halskrave (men det er vist ret besværligt - for det gider de ikke) eller måske indkøb af en kammerat (det ville hun selvfølgelig mest anbefale). Hun har iøvrigt set fugle med dybe sår pga. plukning og så kan det være svært at helbrede dem. Uh ha, håber ikke vi kommer dertil, det ville være frygtelig trist.
vh Marianne
TAk, for tilbagemelding. Nåe han plukker sig Ja, det havde jeg ikke mistanke til ud fra din beskrivelse, men det var da godt at det blev opdaget.
Jeg synes I skal finde en ven til ham hurtigst muligt - for når de først er startet på plukkeriet, så fortsætter det meget nemt - hvis ikke det er fordi, der var andet galt. Men det bliver lynhurtigt en vane hos dem, som skal brydes - og det kan den bedst ved at der også er en anden undulat
Under alle omstændigheder er undulater flokdyr og trives bedst med selskab af artsfæller. Så jeg synes ikke I skal vente; men begynde at kigge efter en ven til ham. Helst en voksen - da det giver mest ro - og I kan sagtens vælge en han som selskab, hvis det ikke er meningen I vil yngle med dem. En han giver også mest ro - frem for en hun, som nogle gange kan være ret skrappe over for hannerne. Og det tror jeg ikke lige er det han har brug for.
Hvis I kun kan finde en unge, så hav et ekstra bur også - så de kan starte i hver deres - og hvis han har brug for ro, fordi unger er ofte anmasende, så kan I skille dem ad i nogle timer, eller hvor meget I vurderer, der er nødvendigt. En erfaren opdrætter kan godt finde en unge til jer, som med sikkerhed er en han, selvom man normalt først kan se det, når de er 4-8 mdr. gamle (på vokshuden)
hej eva,
Tror ikke der er anden udvej:.......ved du om der er et sted her på Sjælland, hvor der er en opdrætter, som kunne tænkes at have en 2-3 år gammel (tam) han. Føler os lidt på herrens mark, har tjekket DBA, men der er ikke nogen pt. Vi vil helst købe af et menneske, der kan fortælle os hvilket temperament og personlighed den pågældende fugl har, så vi har en ide om, hvordan han er og hvad vi kan forvente og indrette vores tilværelse efter.
Vh Marianne
Ja, der er en der hedder Vibe Andersson, Mellemledets undulater i Sjællands Odde, som jeg kan anbefale. Men jeg kan selvfølgelig ikke lige sige om hun har den fugl du skal bruge. Og decideret tam, tror jeg ikke de er - men tillidsfulde, så den kan blive mere tam med tiden. Den behøver ikke være 2-3 år gammel, de er voksne, når de er 10-12 mdr. - så hvis du søger lidt mere bredt på en undulat fra 8-10 mdr. og opefter, tror jeg det bliver lettere.
Desuden er der kaja og Per Petersen i Dronningmølle i Nordsjælland, som sikkert også har håndvante voksne undulater.
Sig til hvis du er interesseret i nogle af ovenstående, så skal jeg se om jeg kan finde tlf. numre til dem, så du selv kan ringe og snakke med dem
Måske kan en hun også godt være et emne alligevel, efter jeg har tænkt lidt over det. Det kan måske bedre få ham på andre tanker, hvis han kan begynde at gøre kur til en dame. Så har han ikke tid til alt muligt andet Hvis du ikke vil have unger, så skal de bare ikke have redekasse op. Så kommer der - normalt - ikke æg, og hvis det sker så er det sjældent at hun begynder at ruge på dem, hvis hun ikke har en redekasse - og i givet fald kan de fjernes eller skiftes ud med 'snydeæg'/plasticæg.
Men få en snak med opdrætterne og hør også hvad de vil anbefale, og hvilke emner de har mht. tamhed, og så kan du vælge ud fra det
Vibe Andersson kan du kontakte via denne side, ser det ud til : http://www.undulatsiderne.dk/opdraettere.asp?opdraet=2618
Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024