Opdræt mm. | | | Foder | | | Arv og farvelære | | | Varieteterne | | | Sygdomme | | | Bøger | | | Historie | | | Selskabsundulater | | | Brugernes ord | | | Politik og teknik | | | Forsiden |
Hej Lone,
Jeg tror I skal flytte buret ud af fyrrummet nu, for det kan også blive for meget varme, når de ikke kan komme væk fra varmen. Men inden I gør det, så køb en varmepære hos dyrehandleren (infrarød) Den kan rettes mod den pind i buret, som hun sidder meget på, og så kan hun selv vælge om hun vil have varmen eller ej ...og magen slipper for at skulle have varmebehandling også Det kan I nå i dag
Jeg kender ikke den penicillintype hun har fået, men jeg har selv erfaring med at jeg måtte give længere penicillinkur, fordi jeg fik for lidt i undulaten, da det kan være vanskeligt at give dem den dråbe i næbbet, som du ved!
Men når du forlænger antibiotika-kuren, er det vigtigt at du også køber noget probiotika (mælkesyrebakterier), fx i kapselform og begynder at give hende, for når hun får antibiotika så længe, så kan det ødelægge tarmfloraen - og probiotikaen genopbygger den. Jeg drysser fx halvdelen af indholdet af en kapsel over noget moset, hårdkogt æg og giver til undulaterne. Det er gavnlige bakterier, så den raske må også gerne få det. Hvis hun ikke selv finder maden, så prøv at give hende lidt på en teske, eller i et trug højt oppe i buret, hvor det er lettere for hende at komme til.
God bedring med hende
Hej Eva, tak for dit svar, som jeg læste i går. Vi har nu åbnet døren til fyrrummet, så der er kun ca 24 grader. Jeg kan låne en varmelampe af en ven, så det prøver vi senere i dag. I går virkede hun lidt mere frisk, og de fik begge en flyvetur på værelset. Her så vi, at hun gylper noget mad op, som minder mest om ufordøjet korn. Det har vi ikke lagt mærke til i buret, men det var nemt at se på et ensfarvet underlag.
Ellers sad de med næbbene åbne og kyssede med hovederne på skrå. Hun pipper ikke nær så meget/højt som hun plejer, men der er ikke noget snask ved hendes næsebor. Jeg vil ringe til en af fugledyrlægerne i morgen, for jeg har ikke genoptaget antibiotikaen. I dag putter hun igen lidt mere.
Hilsen Lone
Hej Lone,
hvis det ikke er en engangs-foreteelse at hun gylper mad op, så har hun nok problemer med kroen. Jeg tror det er en anden type antibiotika, der skal til hvis det er krokatar/krobetændelse, men det er vigtigt at hun kommer under behandling.
En anden ting, der er godt ved kroproblemer er at tilsætte en anelse æblecidereddike til drikkevandet. Jeg kan ikke nøjagtig huske på stående fod, hvor meget det er, men ca. 1 spsk til ½ liter vand. Det skal ikke smage af det, men man skal bare lige kunne ane at det er tilsat. Det er godt for bakteriefloraen i kroen.
Hvis hun får antibiotika igen for kroen, så husk det med mælkesyrebakterierne. Hvis først hun får slået tarmfloraen i stykker kan hun blive meget af syg af det i stedet
Du må meget gerne give en tilbagemelding mht. hvad dyrlægen siger
hej Eva
vi var ved en fugledyrlæge i mandags, som afviste både kro- og lungebetændelse. Han mente også, at det var noget i halsen og ordinerede derfor Baytril, da han ikke mente, at hun havde fået noget ud af sin første kur i tabletform.
Han mente også, at hun havde tabt 25-30 procent af sin normalvægt, da brystbenet var ret fremtrædende. Det har hun skjult godt for os.
Nu har hun så fået den fjerde dosis i dag, torsdag, og sidder faktisk bare under varmelampen hele dagen. Først hen mod aften søger hun lidt føde i truget og ophængte hirsekolber.
Vi håber det bedste, men hun ser godt nok noget sølle ud nu.
Jeg slukker for varmelampen om natten og lægger et tæppe over buret, men kan man have den tændt hele natten? Der er jo lidt lys i den trods alt. Det er sådan en rød pære med gitter, som man bruger til kyllinger. Termometret ligger oven på buret og viser 33-35 grader, som er den temperatur dyrlægen faktisk anbefalede. Hun kan selvfølge søge dække i den ene side af buret.
Jeg har aftalt med dyrlægen, at jeg ringer til ham fredag og fortæller om status.
Ang. mælkesyrebakterier så spurgte jeg også til det, men det mente han ikke var nødvendigt lige nu. Evt. hvis behandlingen skal fortsætte ud over 5 dage.
Hilsen Lone
Hej Lone
Jeg kender til Baytril, og det skulle jo virke på det meste, så der er vist ikke andet end at håbe, selvom det lader til at være svært at finde ud af, hvad hun fejler.
Jeg kommer til at tænke på mega-bakterier, som især er noget engelske undulater lider af, - er hun engelsk?
Det viser sig netop med de symptomer, som din fugl har, hvor de taber sig og bliver slappe og stille. Desværre kan man ikke gøre noget ved det endnu Så vi må virkelig håbe at det ikke er det, hun fejler.
Hvis hun har megabakterier og er så svag, ville det måske være bedst at få hende aflivet...men det er jo noget du må snakke med dyrlægen om...og så skal det jo også først konstateres at det er det, hun fejler, for det kan jo være antibiotikaet pludselig hjælper.
Det er så sørgeligt at se på en fugl, der er syg, og man vil så gerne hjælpe og kan ikke gøre andet, end man gør - og man føler sig bare så magtesløs. Jeg har det selv aldeles rædselsfuldt, når jeg har et sygt dyr
Jeg håber at høre, hvad du og dyrlægen finder ud af.
mht. dit spørsmål om varmelampen, så tror jeg næsten du skal lade hende beholde den om natten, så hun kan blive i varmen hele døgnet, hvis hun ønsker. Den er ikke så kraftig hvad angår lyset, at det skulle forhindre hendes søvn.
mht. at få konstateret om hun evt. lider af megabakterier, så er der vist noget, der hedder en svaberprøve.
Nu har hun haft lampen tændt hele natten. Jeg slukkede så en times tid i morges og lagde tæppet helt over buret, mens det stadig var mørkt ude. Lampen har igen været tændt til nu, og hun sidder faktisk under den det meste af tiden. Ind imellem hopper hun dog ned i bunden af buret og sidder. Hun kan bare hoppe hen ad pinden, hvor der er skygge, men det gør hun ikke rigtigt.
Når jeg slukker den, kvikker hun lidt op og går i gang med at spise lidt. Da hun jo er temmelig mager, tænker jeg, at det er vigtigt, hun spiser. Gør varmen hende sløv, så hun ikke orker at spise? Bør man tænde et par timer for derefter at slukke en times tid fx?
Jeg skal ringe til dyrlægen ml. 12 og 13, så skriver jeg lige tilbage. Der sider lidt klatter i halen på hende nu, så det er nok pga. antibiotikaen. Hvor køber man probiotika - er det gennem dyrlægen? Jeg ved ikke, om hun har fået hårdkogt æg før, for vi har kun haft hende siden sommer, men vi har ikke selv serveret det for hende. Kan jeg godt give hende det, selvom det evt. skulle være første gang?
De fleste undulater elsker moset, hårdkogt æg, men jeg ved selvfølgelig ikke, hvis hun ikke har fået det før. De kan spise ½-1 teskefuld, så det er ikke nogen stor portion, som probiotikaen skal blandes i. Ellers kan du servere det over en smule fint revet gulerod, hvis hun vil have det? - eller er der noget andet grønt, hun kan lide?
Hos dyrlægen kan man få zoolac, - det er en pasta, som kan gives direkte i næbbet, eller blandes sammen med madvarer. Men det skal helst ikke gives sammen med antibiotikaen, men nogle timer efter, og så skal du jo til at hapse hende flere gange, og det er lidt synd og heller ikke godt, når hun er svag. Så jeg vil anbefale probiotika, som du kan få på apotek eller i Helsekost. Jeg bruger selv kapsler fra Solaray, som er et godt produkt uden mange tilsætningsstoffer (det købes i helsekosten). Jeg tror de hedder multidophilus, men det ved de i helsekosten
ja, jeg tror godt at hun kan blive sløv af varmen, - eller også har hun bare ikke lyst til at forlade den for at få mad, men vælger varmen. Når man indretter sygebur gør man det så fuglen skal bevæge sig mindst muligt, og hvis du har sådan nogle hængekar til at hænge på tremmerne, så kan du hænge et kar med frø, lige hvor hun sidder så hun ikke skal ned på bunden, for det lader til at hun sparer på kræfterne og det er bedst, hvis hun kan få lov til det. Alternativt kan du prøve at tilbyde hende maden, hvis du holder den hen til hende, enten i en teske - eller i en lille skål, indtil du får købt sådan et hængekar. Hun må også gerne få en vandbeholder op ved den pind, hvor hun sidder under varmepæren. Og hirse i tremmerne...men det havde du vist givet hende?
Jeg håber du kan undgå at slukke for varmen, men få hende til at spise mens varmen er tændt, ved at gøre det på denne måde.
Hvis du alligevel skal hos dyrehandlen for at købe hængekar, så kan du evt. købe noget æggefoder (til opmadning). Det er ikke rent æg, men blandet op med lidt andre ting, og måske vil hun hellere spise det. Det kan evt. fugtes en smule, men må så ikke stå til næste dag.
Hvis du prøver med hårdkogt æg, skal det være godt hårdkogt - og så mose en lille smule hvide og blomme sammen.
så har jeg talt med dyrlægen, og han synes, jeg skal fortsætte med anti biotikaen weekenden over. Er der ingen bedring mandag, så er mulighederne nok desværre ved at være udtømte, sagde han. Det med maven må vi tage, hvis det kommer, siger han - lige nu ligger der heller ikke nogen unormale klatter i buret.
Lampen har jeg hængt lige oven på buret nu, og hun sidder uden at puste sig om på pinden lige under. Jeg vil lade lampen være tændt hele tiden fra nu af. Mad, hirse og vand har hun også helt oppe ved pinden - der er kun én pind og intet legetøj i buret, så hun burde ikke føle sig fristet til at søge på bunden.
Dyrlægen foreslog at købe et glas babymos og tilbyde hende det. Det kunne også være pulverblanding til at røre op i vand. Det kan være lidt hårdt for maven, men lige nu er hun radmager, så jeg vil gerne have noget i hende.
Tænker jeg vil prøve hårdkogt æg uden noget bare for at se, om hun vil have det. Hun plejer at være vild med salat, men det gider hun ikke i øjeblikket. Revet gulerod har jeg ikke prøvet endnu.
Jeg ved ikke, om hun er alm. eller engelsk - hvordan kan jeg se det? Jeg googlede billeder af de to slags, men jeg kan ikke rigtig se forskel. Er den ene større end den anden?
Ja, engelsk undulat er noget større, og så har de et lidt anderledes udseende mht. næb og især v. øjnene, hvor dunene ofte dækker lidt ned over, som fx her på billedet : https://www.google.dk/search?q=engelsk+undulat&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-7_GUpOYJ6b24QSkxoHYBw&ved=0CDwQsAQ&biw=1152&bih=612#facrc=_&imgdii=_&imgrc=DdMtxNSQDB35mM%3A%3BN7rY7DAyKa33yM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.zoopermarked.dk%252Ffiles%252Fproducts%252F1809%252Fc%252F2.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.zoopermarked.dk%252Fshop%252Fengelsk-undulat-1809.html%3B403%3B600
og her ét af en australsk: https://www.google.dk/search?q=undulat&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=OsDGUu-9Fune4QTHuIDIBw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1152&bih=612#facrc=_&imgdii=_&imgrc=80VuJuUjvmfHJM%3A%3B32-wKAhYztaoyM%3Bhttp%253A%252F%252Fmitkaeledyr.dk%252Fwp-content%252Fuploads%252FUndulat_fugl_gr%2525C3%2525B8n_han__shutterstock_58134664.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fmitkaeledyr.dk%252Fundulat-casting-hvordan-du-finder-vaelger-en-sund-undulat%252F%3B1423%3B2048
Jeg håber virkelig at baytril og varmebehandling hjælper hende i løbet af de næste dage!
Babymos er sikkert fint, men pas på med at slå hendes mave i stykker på nuvær. tidspunkt, hvor hun er meget skrøbelig, for undulater er meget sårbare, hvis først der bliver alvorlige problemer med maven. Jeg ville vente med babymosen og se om hun bedres i løbet af de næste dage. Prøv med æg - der er både gode kalorier i, og godt med protein - og det er normalt for undulater at spise det. Hirse er ret fedende, så det er næsten det bedste hun kan spise ved siden af sin frøblanding, hvis hun skal tage lidt på. Men hun kommer nok ikke til at tage på, før mindre hun bliver rask.
Så tror jeg, hun er australsk. Hun er også ret lille. Jeg håber virkelig også på varmen og baytril nu, men jeg er desværre ved at miste troen på det. Æg var ikke noget hit - jeg serverede det for hende helt tæt på og satte derefter en lille portion op til hende ved pinden. Nu har jeg fjernet det igen, for det må vel også kun stå i buret i kort tid. Jeg venter med babymosen. Hun spiser af hirsen, men sikkert langt fra nok.
Ægget kan godt tåle at stå i nogle timer, men det er nok fordi hun ikke er vant til at få æg, at hun ikke vil have det. Men så har du da forsøgt, i hvert fald!
Jeg kan godt forstå, hvis du ikke rigtig tror på det mere...men der er da stadig en smule håb. At hun trods alt spiser lidt er gode tegn.
Hej Lone,
Hvordan går det med hende nu? Er der nogen form for bedring?
Noget nyt?
hej Eva, hun lever stadig... ret utroligt. Søndag virkede hun pludselig lidt mere vågen. Jeg talte med dyrlægen i går mandag, som sagde, at jeg godt kunne give hende den sidste dosis Baytril, dvs. 8. dagen, så det fik hun i går aftes. Hun ser meget søvnig ud, men varmelampen er jo også tændt hele døgnet. Om natten dækker jeg buret til ovenpå og på et par sider, men lader et lille stykke være lige der, hvor lampen rammer. På dette sted lægger jeg dog en tynd klud, så skæret ikke er så skarpt. Hun står i fyrrummet, som er ca. 25 grader i sig selv.
Hun får stadig hirse, men hun er også begyndt at spise lidt salat igen, som hun ellers ikke har gjort den sidste uges tid. Jeg har også prøvet babymosen, men det ser ikke ud til, at hun har rørt det. Hun har jo mad og vand oppe ved pinden, men alligevel hopper hun ned på bunden og spiser af alle de hirsefrø, der falder ned fra truget. Egentlig skulle hun jo helst bare sidde stille.
Jeg sætter hannen ind til hende en halv times tid om aftenen - det bliver hun helt salig ved, så måske det kan motivere hende lidt.
Tja, det er vist lidt svært at vurdere hendes tilstand, men det lyder da lidt bedre end sidst!
Men så er der jo ikke andet end at vente og se om bedringen fortsætter eller om hun får det værre når nu hun ikke får mere antibiotika.
Hvis hun har varmelampen på, kan du så ikke sætte buret ind i stuen og lade dem være lidt mere sammen om dagen, når det lader til at det kvikker hende op? For hun sidder helt sikkert også og sover af bare kedsomhed og så er det også svært at vurdere hendes tilstand. Jeg ville prøve at få hende lidt mere igang nu og se hvordan hendes tilstand er; men lade hende beholde varmelampen alt det hun vil.
Er hun begyndt at fælde? Varmebehandlingen kan godt udløse en større omgang fældning.
Jeg tror jeg vil tolke det positivt at hun hopper ned på bunden og spiser de frø som er faldet ned
Nu ved jeg ikke om hun er vant til at få andet end salatblad, men mine er meget glade for persille - og du kan også prøve med basilikum og broccoli (det hitter også her )
Så blev det fredag... Vi har stadig de to undulater i hvert sit bur, for hun skal ikke bruge for meget unødig energi. Hannen sidder i sit bur lige ved siden af, så de kan sagtens se og høre hinanden. Hun spiser lidt, men her til aften virker det som om hun har fået en skal eller lignende galt i næbet. Når hun har spist lidt, hopper hun bagefter hen til jodstenen og skærper næbbet. Så vipper hun hovedet op og ned, som om der sidder et eller andet og irriterer.
Jeg har vejet hende efter anbefaling fra dyrlægen, da hun jo har tabt sig meget. Hun vejer 21-22 gr., hvilket vist er en del i underkanten. Hun fælder ikke endnu.
Det er for resten alm. undulater - ikke engelske.
Hej Lone,
Ja, den bevægelse laver de, når der er noget der generer i kroen. Det behøver ikke betyde noget særligt, for det gør de også engang imellem når de er raske.
Jeg havde håbet på noget fremgang med hende - ja, det er en lav vægt hun har. Synes du hun er i bedring eller er det nogenlunde det samme?
Har du talt med dyrlægen igen?
hej Eva
jeg talte med dyrlægen onsdag, og vi blev enige om, at jeg kunne give hende den allersidste dosis i sprøjten. Han sagde, at bakterien vil helt sikkert være væk med Baytril i så mange dage, så nu skal hun bare komme sig. Det vil sige spise lige det hun har lyst til, mens varmelampen hjælper hende med at holde varmen, så den skal nok være tændt en hel måned endnu. Hun skal også helst sidde i eget bur med besøg af hannen flere gange dagligt. Han talte om, at de ofte "skin-spiser", bare for at få os til at tro, at de spiser, men i virkeligheden stikker de bare lidt til maden. Derfor er den eneste måde næsten at veje fuglene ugentligt, også når de ikke er syge. Hvis en fugl så har tabt sig bare 3 gram svarende til 10% af sin vægt, så er den helt sikkert syg, også selv om man intet har bemærket endnu. Så kan man med meget bedre held få den i bedring. Vores problem var nok, at hun havde tabt sig så meget, før vi kom i gang med Baytril.
Dyrlægen undersøgte hende for kroen, og der var intet på det tidspunkt (for 12 dage siden), så jeg håber da også, at det bare lige er noget midlertidigt. Det var altså også kun i går, hun lavede det nummer. I dag har hun ikke været i gang endnu. Hun er mere søvnig end hannen om morgenen. Når jeg tager tæppet af ham, er han vågen, mens hun sidder og sover lidt videre og smutter så over under varmelampen, som hun ikke sætter sig under om natten. Hun virker svækket, kravler via tremmerne. Jeg har sat en ekstra pind ind nu, så hun kan komme lidt længere væk fra varmen. Der er mad alle steder i buret, så hun ikke behøver bevæge sig så meget efter det:)
Jeg tror, hun er i bedring, men hun ser sølle ud. Hun har jo intet fedtlag under fjerdragten. Hun sidder ikke og putter hovedet hele dagen, som hun gjorde, før vi kom i gang med behandlingen.
Er det ham i Frederiksværk I har været hos? (ham bruger jeg, når vi er i sommerhus, og sidst jeg talte med ham snakkede han også om at veje fuglene ugentligt).
Ja, det lyder rigtigt at fugle skinspiser, når de er syge for at signalere at de er raske til eventuelle rovdyr. Du kan se på skallerne der er tilbage i truget, om hun spiser. Jeg puster skaller af hver eller hver anden dag, men hvis du puster af hver dag, kan du bedre følge med i om hun spiser noget. Du har vel også stadig hirse i tremmerne til hende? - det feder godt.
Ja, hun må se sølle ud og være temmelig svækket efter den omgang, og vi må håbe at hun langsomt vil komme sig nu. Det lyder meget godt at hun ikke behøver varmen hele tiden. Og jeg tror også det er fint både for hannen og hunnen at han kommer over og besøger hende flere gange om dagen nu
ps...ser du hende drikke engang imellem?
Ja, det er ham i Fr.værk, vi har været hos. Jeg ser hende drikke af og til, og der ligger da også lidt klatter i buret, hvor jeg skiftede sand forleden. Det er lige under de steder, hun sidder. Hannen er der jo kun kortvarigt, så det er nok ikke så meget fra ham. Der svinder ikke meget i foderet nogen steder, og jeg fjerner også skaller dagligt fra foderet. Vi må håbe, men det kommer nok til at tage lang tid. I dag sidder hun faktisk under varmen hele tiden. Hun får både revet gulerod, salat, babymos, hirse, alm. fuglefrø og sådan en stang med påklistret gulligt foder, så udvalget er stort, men appetiten desværre stadig lille...
Jeg håber for jer og hendes lille undulat-mand, at hun snart kommer sig
Så gik den ikke længere...
Hele dagen i går sad hun stille under lampen og puttede med hovedet. Til aften gik hun ned på bunden og pillede lidt i frø mv. Her til morgen var hun levende, men da vi tog hjemmefra lidt senere, lå hun død på bunden. Hulk.
Situationen taget i betragtning var det nok det bedste for hende, for hun var godt nok sølle her til sidst.
Nu tager vi det lige lidt roligt, men vi vil nok skaffe hannen selskab igen. Hans statistik er ikke så god, hvad angår mager - den første fløj fra ham - hun maste sig ud ved madtruget, og selv om vi kunne se hende i naboens træ, lykkedes det os desværre ikke at få hende tilbage. I august købte vi så hende, som netop er død. Hun skulle være ca. 4 år. Men han er en rigtig god fugl, så han skal nok få en mage igen.
Hej Lone,
Jeg havde det på fornemmelsen, da du sagde at hun kun ville sidde under lampen i går
Det er så nok det bedste, der er sket, for hun kunne åbenbart ikke komme sig.
Og du har gjort hvad du kunne!
Det er så trist når man mister en undulat - især når de har været syge og man har taget sig af dem, bliver man tæt knyttet til dem.
Den lille 'mand' er nok også lidt trist over at være alene nu. Ja, han skal da have en mage igen! Lykkens gang er 3. gang Alternativt kan han få selskab af en anden han-undulat, hvis I skulle få lyst til at prøve det. 2 hanner går oftest fint sammen.
Der er jævnligt tamme undulater i dba, så hold øje!
ja, det er nu trist. Hannen kan nok fornemme tomheden, men han har trods alt ikke siddet fast sammen med hende de seneste to uger. Da hans tidligere mage fløj væk i sommer, var han meget stille og trist i et stykke tid, og det var da også derfor, vi anskaffede en mage igen. Ja, men må på den snart. Vi skal på ferie i uge 8, så jeg tænker, at det nok er bedst at vente, til vi kommer hjem igen, så en ny fugl ikke skal feriepasses helt fra starten. Faktisk troede jeg ikke, at to hanner kunne være sammen.
Jo da, 2 hanner går fint sammen, men 2 hunner kan man ikke altid regne med vil kunne sammen. Hvis du finder en tam hun eller han i dba, som er vant til at være sammen med en mage/ven - så skal der meget lidt tilpasning til, og jeg tror jeg ville slå til, hvis den rette dukkede op. Der er lidt tid til uge 8 Har I et sted, hvor I får dem passet?
Hej Lone, jeg faldt lige over denne...en tam engelsk dame på ½ år, kunne sikkert være et godt selskab til din han : http://www.dba.dk/undulat-stor-flot-engelsk/id-1005579127/
(det gør ikke noget at hun er lidt større end ham, det betyder ikke noget)
Hej Eva, min mand og datter var hurtige i vendingen og allerede i sidste uge, købte vi en hunundulat i dba. Hun er kun 4 mdr, men jeg synes, hun er ret stor, så mon ikke, hun er engelsk. De kommer fint ud af det sammen, men vi har dem nu adskilt en del af dagen, for at give hannen lidt fred, for hun er ret ivrig, mens han er ret rolig. Hun er ikke tam, men vi prøver med hånden ind i buret osv. De får flyvetur hver aften rundt på værelset, så det er helt hyggeligt igen.
Nå, det er den lille mand sikkert glad for at det gik så hurtigt Ja, i den alder er de jo lidt ivrige Held og lykke med de to fremover og tak for tilbagemeldingen.
Det er i øvrigt en udmærket ide at have dem adskilt fra hinanden noget af tiden, så kan I bedre træne med hende i det separate bur, og så skal det nok komme...med tålmodighed.
Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024