Opdræt mm. | | | Foder | | | Arv og farvelære | | | Varieteterne | | | Sygdomme | | | Bøger | | | Historie | | | Selskabsundulater | | | Brugernes ord | | | Politik og teknik | | | Forsiden |
Hej Trine
Det er desværre ikke unormalt at enlige undulater begynder på den slags. Det kræver en god undulatpsykolog at ændre den adfærd. Men først og fremmest kræver det at fuglen får et bedre liv end det den har haft. Jeg ved det lyder hårdt, men desværre er det sandt.
Undulater er sociale dyr, derfor trives de ikke som enlige fugle. I Sverige er det rent faktisk forbudt at holde undulater alene, pga dyrevelfærd. Jeg vil forsøge at få en som har god indsigt i selvplukkere til at se dit indlæg. Så kan det være der kan findes en god løsning for dig og undulaten.
Tak Palle
Men min undulat er ikke alene
Den har en ven på lidt over 3 år.
Den på 3 har jeg haft siden januar 2005, og den på næsten et år har jeg haft siden august 2007 og der har ikke været noget før nu og de har været i samme bur siden starten af sebtember 2007.
??
Hej Trine
Enkelte gange har jeg hørt om at det sker selv om der er en artsfælle. Jeg har bedt en som er klogere på det her end jeg om at se forbi din tråd, så må vi om hun kan hjælpe.
Indtil da så skal du nok tænke på adspredelse af undulaten. Grene at gnave i etc.
Hej Trine.
Plukkede fugle er mine hjertebørn og har og har haft mange af slagsen i min varetægt , dog er det et kæmpe arbejde at finde ud af, hvad de lige præcis savner. men når du gerne vil gør noget for den, så er du kommet til det rigtige sted. Herinde er der masse informationer om alt, som man kan bruge til at forsøde disse fugle tilværelse med
Dette adfærd er noget så spændende for mig at bruge tid på, så jeg vil gerne prøve at sprede lidt egne erfaringer om dette adfærd.
Plukkeriet er ikke et sygdom, men et tilstand. Forandringen foregår i fuglens opfattelse af sig selv. Plukkeriet rammer fugle holdt i fangerskab. Fuglen ændrer adfærd under mangelfuldte fugleforhold og længere vedvarende manglende dækning af flere dens basale behov, set fra fuglens synspunkt, så her ingen bebrejdelse til dig.
Fuglen bliver mere og mere "deprimeret" og bruger meget af sin tid på at plukke alle sine små dun og fjer af. En form for beskæftigelse og tidsfordriv.
I det værste tilfælde både vinger og hale fjer, så den til sidst ikke kan holde ballancen på en pind og kan hellere ikke flyve overhovedet.
Dyrelæger anbefaler aflivning.
Ved at fuglen få opmærksomhed under plukkeriet, så forstærkes dette uønsket adfærd yderligere, da fuglen opfatter dette extra opmærksomhed, som en form for respons, belønning.
Fuglen har nu lært at den skal plukke sig for at få opmærksomhed. Og nu er der oprettet en uhensigtsmæssigt kommunikation mellem ejer og fugl. Nu har man en plukker. Stopper man med at belønne adfærdet og vil ignorere det, så plukker den jo endnu flere af sine fjær af, da den tror at mere plukkeri vil give den mere opmærksomhed, og så kører den onde cirkel.
En total miljøskift til en fuglevenlige forhold, hvor fuglen kan få opfyldt alle sine basale behov, og har mulighed at udfolde sig psykisk ,fysisk, socialt, mentalt vil åbne nye mulighedder for dens helbredelse. Nye input fra den verden, som den engang har været del i, kan få fuglen til at "glemme" lidt af dens dårlige vane. og pauserne imellem plukkeriet bliver længere og længere.
Teoretisk fungere det sådan, men det er svært at distrahere en fugl hele tiden, når den er helt lukket ind i sig selv og hverken ser eller hører resten af verden, som ligger få cm fra den.
Bland ældre garvede fugleholdere siges det, at en plukker er og forbliver en plukker.
Vil du snakke lidt mere konkret om din egen fugl, så vil jeg gerne fordybe mig i den, men så har jeg brug for har brug for et billede af dit fuglburer og af dine fugle sammen eller enkeltvis, gerne flere af slagsen, og selvfølgelig en meget ærlig beskrivelse af deres liv og færden hos dig.
Jeg er til at finde i Viborg, hvis du vil se mine plukkere, eller har jeg et galleri med dem på min hjemmeside på www.tomiss.dk , ellers kan du gratis melde dig ind på vores lukkede forum, hvor du kan læse om mine tråde om plukkere, hvor der også er satte billeder af dem ind.
Jeg håber at du kan bruge mit indlæg til noget.
Her er Sky, som blev fuldfjeret her hos mig.
Hilsen Edith
Hej Edith
Tusinde tak..
Det kan godt være, jeg vil tage i mod dit tilbud, med at sende billeder og fortælle om deres færden, men jeg venter lige lidt, for det er ikke så slem, og det er først gang den har gjort det i dag.
Forløbig tak for hjælpen.
Hej Trine.
Jeg vil lige spørge dig, om hvor på kroppen plukker den sine fjer af, og hvor stor er den plet idag?
Din fugl fortæller dig noget igennem sit adfærd, og det kan vi i fælleskab gør noget ved. Du kan gør en forskel, og det er ikke for lidt. Mønsteret skal brydes, for at den få en chance, og er godt på vej, du søger jo om råd og vejledning, som danner vejen for fugleforståelse. Lade os give den en chance allerede idag.
Friske frugtgrene og gran, overfugtet bambusdusk hverdag, til at bruge næbet på, kalk og jodblokke, saltsten til helbredet og samvære med artsfæller for at dække den sociale og en tændt radio, for at give den den fornæmmelse, at den er ikke er alene. Fugt fin fugl over med lunket vand i morgentimerne, så den bruger tiden på en sund fjerpleje. Plukkeres hud kan klø en del.
Når du kan se et plukkeri med dine øjne idag, så har den være under vejs i meget lang tid, det er først nu den er kommet til udtryg.
En adfærd skal erstates med noget andet, som fuglen finder mening i, ellers kan den forværres bare inden du ser dig om. Den "lider", og vi kan gør en forskel.
Bor du langt fra Viborg? Kig forbi, måske kan jeg inspirere dig lidt og have en hyggelig snak herude. Du er velkommen.
Må vi slet ikke se vidunderet?
Hilsen Edith
På billedet er den det samme fugl få uger senere.
Hej Trine,
Hvis du kun har set den gøre det én gang, så kan jeg godt forstå, at du er i syv sind omkring hvad du skal gøre eller ikke gøre. Men jeg vil gerne fortælle dig, at jeg har fulgt meget med i Ediths tråde omkring de plukkere, hun har erfaring med , og mit indtryk er, at jo før jo bedre - altså jo tidligere der bliver grebet ind, desto større chance for at fuglen kan stoppe med at pille fjerene af sig.
Hvis det var min fugl, så ville jeg holde skarpt øje med den - og hvis du ser mindste tegn på, at den gør det igen, eller har gjort det igen - hvis der begynder at danne sig en lille bar plet, så ville jeg ikke betænke mig mere - men tage kontakt med Edith.
Du må meget gerne fortælle herinde, hvordan det går med din fugl.
-eva
Hej Edith.
Den har også plukket sig i dag. Den plukker sig over det hele, men det er tydeligst på brystet.
På billedet kan du se nogle hvide plette på brystet, det er der det er værrest.
PS. den stor hvide streg er en tramme fra buret.
Hej Trine.
Ja, hun følger opskriften. En plukkeri starter altid under "hagen" og så spræder den sig hastigt videre til resten af maven og ryggen ...
Og så er hun en "Lady". En smuk spanglevinget opalin grøn dame.
Men hvem deler hun buret med? Måske en Lady mere?
Men tænk, hvis den er en han, hun delere buret med *he-he* Små babyunger er så livbekræftenden. Er du med endnu *SMIL*?
Det kræver kun 2 kasser sat op med lidt savsmuld i Det ville være en god adsprædelse i dens hverdag, så plukkeriet ville komme mere i bagrunden.
Må vi se magen til smuksen?
Hilsen Edith
Hej Trine
Ja, det må ikke være rart at se på, at hun plukker sig - og jeg ville gribe ind nu og gøre noget - ellers er det desværre temmelig sikkert, at det fortsætter og kun bliver værre, ud fra hvad jeg har læst tidligere om dette.
Mit råd til dig er at tage kontakt med Edith privat, så du kan få en god sludder om mulighederne for at gøre noget selv - fx lade hende få unger, som Edith skriver - og hvis du ikke vil det, hvad du så kan gøre i stedet.
-Eva
Hej..
Jeg bor på nordfyn, så der er lidt langt til Viborg, men jeg vil gerne hjælpes..??
Jeg vil gerne have nogle flere råd...Skal jeg købe noget nyt legetøj eller flytte rundt på grenene i buret, for at der sker noget nyt...?????
Her er et billed af mine undulater...
Hej Trine.
Tak for billedet
Den blå ser ud, som en dame. Meee.... jeg ser en blå vokshud indunder og jeg vil spørge, om denne har haft det lidt svært eller var syg for imkring 6 mdr siden eller inden? Den kunne se ud, som om den skifter den brune vokshud og går over til den blå. For så er den en han.
Den grønne har også en tvetydig vokshud, og de har brug for lidt af hvert, så disse farver kommer pænt og sund frem. Men vi er her og jeg læser, at du er med på at lave disse ændringer.
Læs gerne tråden igennem og du finder svar på dit spørgsmål i indlæggene.
En lille samlet resume:
Jeg vil ikke "købe" nyt legetøj, jeg vil tage alt legetøjet ud, som er plastik og klokker, spejl osv og pakke den væk og erstate alt, fra sidepinden til det sidste stykke med natur, noget, spm ligner paradis i en fugls øjne. Grangrene på siddestykkerne kan hæftes fast med en ståltråd, frugtgrene til at sidde på, persille, græstotter, mælkebøtter, hvis du kan finde på dette årstid, give dem kalk, jod, sepiaskaller, saltsten og overfugte dem med vand fra om morgenen og flere gange om dagen (ikke om aftenen). Og tænd radionen hele dagen for dem og give dem så meget dagslys, som muligt.
Hvor er de pladserede henne i forhold til familien. Ryges der i rummet? Kan disse fugle se fjernsyn, når den er tændt?
Hilsen Edith www.tomiss.dk
Hej Trine
Edith har jo tilbudt at du kan kontakte hende privat for en snak, - det kunne jo også være telefonisk - der er kontaktoplysninger, hvis du klikker ind på hendes hjemmeside
De forslag Edith kommer med er for at aktivere fuglen mest muligt - den skal have en masse at undersøge, gnave i - være nysgerrig over for; og det der virker bedst er nu engang ting fra naturen, hvor fuglen jo ellers hører hjemme ( I Austalien vel og mærke).
- fx har jeg lige for tiden, troldhasselgrene, som jeg sætter op uden for lågen, og mine fugle elsker at komme ud og gnave i grenene - eller kravle lidt rundt på dem - eller bare sidde og hygge på disse grene - der sidder de lige ved siden af mig, når jeg sidder i lænestolen. Så sidder jeg også selv og nyder dem
Inde i buret er der lige kommet en ny æblegren. Jeg skifter grenene et par gange ugentlig.
-Eva
Hej..
Det forrige billed er taget ca en måned efter, at den blå fugl blev alene. Jeg havde en undulat, som blev syg og døde. Det var derfor, jeg købe en ny undulat (den grønne). Det er måske derfor, for den blå har ikke været syg.
Jeg har sat et billed på af deres bur, som det ser ud i dag. Jeg håber, du har nogle ideer til, hvad jeg kan gøre...!!
Ok, så billedet er over 7 mdr. gammel. Har den så helt blå vokshud idag?
Så kan jeg bedre forstå den blålige unge vokshud på din pige. Den må have været ung på billedet, hvor de sidder sammen, da der hvor hun er plukket, der ser jeg en pige. Så det må være et par.
Kunne vi få et nyt billede af dem fra idag?
Hvad ville du sige til at lade dem yngle, hvis det er et par, du har?
Kan de se fjernsyn fra den placering, som deres bur har idag?
Ryges der på værelset, hvor dine fugle er henne?
Vil du uddybe lidt dine svar, så vi kan få deres færden belyst lidt tydeligere.
Tak for kigget af deres bur. Svaret omkring omrokering og nye tilbud findes allerede i vores indlæg.
Jeg venter spændt på dit svar
Hilsen Edith
Lidt inspiration herfra.
Jeg gravede i min eget galleri og fandt et billede af et lille bur, som jeg hurtigt indrettede til en fugl, som skulle transporteres herfra Jylland til Sjælland. Buret er ikke til beboelse, da den mangler de livsvigtige jodblokke, kalksten, levetran osv. men det kan du sagtens fylde op på.
Jeg vil bare få dig til at tænke, hvad fuglen ville synes om at side i sådan et bur med en masse af grønt, som den ellers ville finde i naturen, hvis vi ikke holdte dem i fangeskab for vores egen skyld.
Det er jo det handler, at give dem mening, og beskæftigelse på en naturlig måde, så de føler de er en del af noget levende.
Og så kan du spirrer deres egen frø i en lille kødbakke, de elsker det. Se den vedlagte billede.
Jo mere spændende ting du byder dem, jo bedre har de det og dette plukkeri kan stoppe, da travlsheden med de nye ting vil fjerne fokuset fra det pilleri.
Men melde dig ind på vores Nordiske Forum her på siden, og så kan du læse medlemmernes tråde om burindretning og læse lidt mere om plukker adfærdet.
Jo mere viden til dig, jo bedre chancer for dine fugl, at den bliver lykkelig igen.
Hilsen Edith
Her er et link til Nordisk Undulatforum : http://undulatsiderne.dk/forumlogin.asp
Det er gratis at være med, du skal bare melde dig ind.
Der er rigtig mange medlemmer derinde, som kan give flere tips om hvordan de får aktiveret deres undulater Desuden er det sjovt og lærerigt at være medlem
-Eva
p.s.
Overordnet set handler det om at give undulaterne noget at beskæftige sig med - at få aktiveret dem, så hun beskæftiger sig med noget andet end fjerplukning. Og det kræver lidt arbejde fra din side. Hvis du har have er det forholdsvis nemt at gå ud og klippe grene fra løvfældende træer, frugttræer mm. (ikke buske, der er mange giftige). Det er noget som undulater kan bruge rigtig meget tid på, hver dag med at gnave i (især hunnerne). De samme grene kan godt bruges et par dage - men jo hyppigere udskiftning desto bedre. Endvidere som Edith skriver spiret grønt og andet. Hvis du har adgang til bambus - er det en favorit også blandt undulater. En gulerod at gnave i - en kogle kan også bruges til at gnave i.
Så det handler ikke om at indrette buret anderledes én gang for alle - det handler om daglig aktivering. Nogle bruger at erstatte en eller flere af siddepindende i buret flere gange om ugen med nye grene fra naturen - gerne nogle med sjove former - og gerne forskellige slags. Variation - og lidt nyt - helst hver dag, specielt når hun plukker sig er det vigtigt med nyt hun kan beskæftige sig med hver dag.
Men det vil kræve lidt tid fra din side - og det må du også finde ud af, om du har tiden til. Ellers kan du overveje at finde en voliere, hun kan komme i (udendørs er for koldt endnu, desværre) - der vil hun også finde mere adspredelse, pga. at der er flere fugle.
Men meld dig ind i Nordisk Undulatforum, så kan snakken jo fortsættes derinde
-Eva
Hej..
De kan ikke se tv derfra hvor de står, og der ryges ikke.
De bruger meget tid på at pille i garnet på gyngen i midten af buret, og de sover på de to gynger, det er derfor der er to, for da jeg kun havde en gynde sloges de om den ene. De får ofte en hirsekolbe, frugt eller grønt, som de kan spise/lege med..
Det lykkede ikke for mig at tage et godt billed med dem begge to på, så det blev i to billeder..
Det her er et billed at den grønne..
Hej..
Her er så det andet billed som lovet..
Det er af den blå.
Hej Trine
Jeg ved godt at Ediths og Evas svar er lidt lange, men prøv alligevel at læse dem. Skal jeg korte det ned, så er forklaringen at dine undulater keder sig. De skal aktives hurtigst muligt. Ellers går det helt galt, din undulat bliver nøgen til sidst. Og jo hurtigere du får dem aktiveret, jo størrechance er der for at få den på andre tanker.
Læs de gode forslag der er til at få dem adspredt, og gør noget ved det. Edith har vist nogle billeder af undulater som har plukket sig selv, måske hun sætter et ind så¨du kan se hvor slemt det går hvis du ikke gør noget.
Hej Trine.
Tak for billederne.
Jeg vurdere dine undulater til at være 2 hunner. De ville elske at have 2 hanner mere til selskab, så de kan lave små unger. Plukkeriet kunne erstates med at nulle ham i nakken
Ønsker du flere fugle eller unger?
Jeg glemte at spørge dig, om du er alene om at passe disse fugle, eller er der andre voksne, som også hjælper til? For så kunne i læse disse linier en gange til og aftale konkret, hvem gør hvad, så man ikke løber tør for ideer.
Hvis du gerne vil have en unge fra mig af, så bytter jeg denne plukker gerne med en skøn unge, en han, som jeg har håndteret under dens opvækst. Jeg er opdrætter og har gode fugleforhold og en masse forståelse for at dække netop deres behov.
Transporten sørger jeg også selv for, hvis du siger ja.
Hvad har du mest lyst til?, så hjælper vi dig med at hjælpe dine fugle.
Hilsen Edith
Hej Trine
Hvordan går det med hende ?
Har du prøvet at give dem nogle grene fra træer ?
Hilsen Eva
p.s. buret ser fint ud, - du har gjort noget ud af det
...og du har også sørget for at have 2 fulge, så har de har selskab, så du har gjort
meget
.. det er et tilfælde, at det er din fugl, der er begyndt at plukke sig.
..og det er et generelt problem, når man har undulat, at de har for lidt at tage sig til.
Hej...
Jeg har givet hende mere frugt og grønt, så hun har haft mere at beskæftige sig med. Og det har virket.
Hun har ikke plukket sig siden, og hun er blevet pæn på brystet igen, og hun har fået en pæn lysebrun farve over næbbet. Hun ligner en, der har det godt.
SÅ ALT GÅR GODT.....!!!!
Tusinde tak for hjælpen alle sammen...
Hilsen Trine
Hej Trine,
Tak for tilbagemeldingen. Det lyder godt, at hun er holdt op med at plukke sig.
Prøv også med en bøge,- pil,- hasselgren fra skoven - eller gren fra frugttræ som ikke er sprøjtet. Undulater kan rigtig godt lide at gnave i barken og kan bruge en del tid på det
Skriv igen, hvis problemet genopstår.
-Eva
Undulatsiderne ejes og drives af Palle Frejvald.
Gengivelse af tekst og billeder er kun tilladt efter skriftlig tilladelse!
Sophie Wahlund har översatt texterna till svenska.
© Copyright 1998 - 2024